NOS Nieuws

Wekdienst 6/9: Nabestaanden MH17 aan het woord • Persconferentie Van Gaal

Goedemorgen! In het MH17-proces komen de eerste nabestaanden aan het woord en bondscoach Van Gaal geeft een persconferentie in aanloop naar de kwalificatiewedstrijd Nederland-Turkije van morgen.

Het weer: Na het oplossen van de mistbanken schijnt vanochtend flink de zon. Vanmiddag komen er meer wolken, maar ook dan blijft het zonnig. Het wordt 22 tot 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het MH17-proces komen de eerste nabestaanden aan het woord. Zo'n 90 familieleden van slachtoffers uit binnen- en buitenland maken de komende drie weken gebruik van hun spreekrecht.
  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak rond Martien R., die ervan wordt verdacht in drugs en wapens gehandeld te hebben. Tegen hem is een celstraf van 16 jaar geëist.
  • In Rotterdam wordt het Floating Office, onderdeel van het Global Center on Adaptation, door koning Willem-Alexander geopend. Het wereldwijde centrum helpt landen om zich aan te passen en voor te bereiden op klimaatverandering.
  • In aanloop naar de kwalificatiewedstrijd Nederland-Turkije van morgen geeft bondscoach Van Gaal een persconferentie. Die is vanaf 13.30 uur live bij de NOS te volgen via de site, app en op Facebook.

Wat heb je gemist?

Het kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen, meldt NRC, dat documenten daarover heeft ingezien. In het uiterste scenario kunnen de kosten van de onteigeningen oplopen tot 17 miljard euro.

De landbouwsector is de grootste veroorzaker van stikstofuitstoot. Die uitstoot heeft ook gevolgen voor andere sectoren. De Raad van State heeft in 2019 een streep gezet door een flink aantal nieuwe bouwvergunningen, omdat er in Nederland te veel stikstof wordt uitgestoten.

Om de ambities wat betreft infrastructuur en de bouw van woningen waar te kunnen maken, moeten er meer maatregelen genomen worden om uitstoot terug te dringen, is de redenering achter de plannen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Max Verstappen werd gisteren de winnaar van de Grand Prix van Nederland. Voor de kolkende oranjezee op Zandvoort heroverde de coureur van Red Bull Racing ook de leiding in de WK-stand. Formule 1-fans keken gistermiddag met veel plezier terug op de race:

Formule 1-fans weer op weg naar huis: 'Het was geweldig'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl