Reuters
NOS Nieuws

Leider Afghaanse verzetsgroep wil onderhandelen met Taliban

De leider van de Afghaanse verzetsgroep die strijdt tegen de Taliban in de Panjshirvallei zegt dat hij bereid is te stoppen met vechten, als de Taliban zich uit de regio terugtrekken. Daarna zou er dan kunnen worden onderhandeld met hoge islamitische geestelijken, zegt Ahmad Massoud, de leider van het National Resistance Front of Afghanistan.

In de zeer bergachtige Panjshirvallei, een van de weinige gebieden die nog niet in handen zijn van de Taliban, zijn het hele weekend al gevechten aan de gang. De Taliban zeggen dat ze de straten van de hoofdstad van de provincie zijn binnengetrokken en veel wapens hebben buitgemaakt, maar dat wordt ontkend door de verzetsgroepering.

Vrouwenprotest uiteengeslagen

Ook elders in Afghanistan was het een onrustig weekend. Bij een betoging voor vrouwenrechten in de hoofdstad Kabul kwam het gisteren tot gewelddadigheden tussen tientallen betogers en de Taliban, melden journalisten ter plaatse. Zeker een vrouw raakte daarbij gewond.

Op beelden is te zien hoe tientallen zwaarbewapende Talibanstrijders verschillende vrouwen omsingelen. Een betoger zei tegen The New York Times dat de Taliban hebben geprobeerd het protest uiteen te drijven met traangas, rubberkogels en metalen voorwerpen. De vrouw zegt dat ze vijf sneeën in haar hoofd heeft, nadat ze was geslagen met een onbekend metaal voorwerp.

Een woordvoerder van de Taliban meldt aan The Guardian dat vier mannen zijn opgepakt vanwege het mishandelen van betogers en een verslaggever van nieuwszender Al Arabiya.

Getuigen zeggen tegen de BBC bovendien dat een zwangere politieagente door strijders van de Taliban is doodgeschoten. De vrouw, die Banu Negar zou heten, werd vermoord in haar huis, terwijl familieleden erbij waren. Dat zou zijn gebeurd in Firozkoh, de hoofdstad van de provincie Ghor.

De Taliban ontkennen betrokkenheid en zeggen tegen de Britse omroep "het incident te onderzoeken".

Laatste Nederlandse toestel terug

Het laatste Nederlandse legervliegtuig en de militairen die nog in de regio Afghanistan waren, zijn vanmiddag aangekomen in Nederland. Het toestel stond volgens Defensie in de regio om evacuaties uit te voeren, mocht die mogelijkheid zich voordoen.

Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim zegt dat bij hem "een dubbel gevoel" heerst. "Trots op onze mensen, maar we zijn nog niet klaar", meldt hij. "We blijven ondersteunen waar dat kan om mensen naar Nederland te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl