AFP
NOS Nieuws

'Taliban-leider Baradar wordt nieuwe Afghaanse regeringsleider'

Mullah Baradar, een van de oprichters van de Taliban, wordt de nieuwe regeringsleider van Afghanistan. Dat melden internationale persbureaus op basis van bronnen binnen de extremistische beweging. Zijn regering zou op korte termijn worden gepresenteerd.

Ook een zoon van Taliban-oprichter mullah Omar zou in de nieuwe regering plaatsnemen. In de hoofdstad Kabul zijn de leiders van de Taliban samengekomen om afspraken te maken over de vorming van de nieuwe regering.

Mullah Baradar geldt als een gematigd Taliban-leider. Hij werd in 2010 opgepakt door Pakistan en in 2018 weer vrijgelaten.

Wat zijn gematigdheid betekent voor vrouwen, is een andere vraag.

Correspondent Aletta André

"Amerika en Afghanistan hadden op die vrijlating aangedrongen, zodat er met Baradar onderhandeld kon worden", zegt correspondent Aletta André. "Baradar is een echte politieke leider, geen militaire leider."

Baradar heeft altijd gezegd dat hij vrede wil in Afghanistan. "Maar of hij ook gematigd is op het gebied van wat bijvoorbeeld vrouwen allemaal mogen, is echt een andere vraag", zegt André.

Gevechten in Panjshir-vallei

De nieuwe Afghaanse regering zal zich onmiddellijk moeten richten op de wederopbouw van het land: de strijd in Afghanistan heeft de afgelopen jaren aan zeker 240.000 mensen het leven gekost en de economie is ingestort.

Intussen wordt in de Panjshir-vallei nog steeds hevig verzet geboden tegen de overheersing door de Taliban. Het is de enige regio in Afghanistan die nog niet in handen is van de Taliban. Er leidt slechts één echte toegangsweg naar de vallei en die wordt door zwaarbewapende verzetsstrijders bewaakt.

Journalisten melden dat er rook van gevechtsvuur te zien is.

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl