NOS Nieuws

Veiligheidsraad neemt resolutie aan om mensen veilig Afghanistan te laten verlaten

De VN-Veiligheidsraad roept in een resolutie de Taliban op om Afghanen die dat willen ongehinderd te laten vertrekken uit hun vaderland. Dertien landen steunden de resolutie, Rusland en China onthielden zich van stemming. Resoluties van de Veiligheidsraad zijn juridisch bindend volgens het internationaal recht.

De resolutie is bedoeld om de Taliban onder druk te zetten om zich aan hun eerdere toezeggingen te houden. De radicaal-islamitische beweging zei enkele dagen geleden dat Afghanen vrij zijn om het land op elk moment te verlaten. De Veiligheidsraad "verwacht dat de Taliban aan deze en alle andere verplichtingen zullen voldoen".

In de resolutie, die door Groot-Brittannië en Frankrijk, samen met Ierland en de VS, werd gepresenteerd, staat ook dat Afghanistan geen toevluchtsoord voor terroristen mag worden. Daarnaast moet het land ongehinderd humanitaire hulp toelaten en moeten mensenrechten worden gerespecteerd, in het bijzonder de rechten van vrouwen, kinderen en minderheden.

De Franse president Macron had samen met de Britten en Duitsers ook voorgesteld om een veilige zone op het vliegveld van Kabul te realiseren voor humanitaire hulp na het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen. Dat voorstel heeft het niet gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl