Demissionair minister Kaag staat de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Kaag reist zo snel mogelijk naar Qatar, Pakistan en Turkije

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken gaat zo snel mogelijk naar Qatar, Pakistan en Turkije. Doel van haar reis is om evacuaties van Nederlanders "en anderen die we naar Nederland willen halen" uit Kabul weer mogelijk te maken.

Dat zal niet van de een op de andere dag gebeuren, zei Kaag. "Als je kijkt naar de veiligheid en de recente raketbeschietingen, ziet het er op dit moment niet hoopvol uit. Daarom moeten we werken aan plan B."

Naar schatting honderden Nederlanders en honderden Afghanen die met Nederland hebben samengewerkt willen het land nog wel uit, maar kunnen dat nu niet. Kaag wil ter plaatse ook bespreken waar de Nederlandse ambassade voor Afghanistan tijdelijk kan worden gevestigd.

Praten met de Taliban

Kaag heeft zelf geen contact met de Taliban, maar een Duitse gezant wel. De demissionair minister zal samen met haar Duitse ambtsgenoot spreken met deze gezant, benadrukte ze.

"We zoeken allerlei mogelijkheden om de evacuatie en humanitaire toegang te kunnen hervatten." Daar voegde Kaag aan toe dat praten met de Taliban niet gelijkstaat aan erkenning van de Taliban.

Zaterdag werd al bekend dat Kaag naar de regio gaat, maar specifieke landen werden toen niet genoemd. Wanneer de minister vertrekt, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl