Sigrid Kaag
NOS NieuwsAangepast

Kaag reist komende week af naar regio Afghanistan, kabinet wil zich 'maximaal inzetten'

Demissionair minister Kaag reist komende week naar de regio van Afghanistan af. Rutte twittert dat het kabinet zich "maximaal wil inzetten" om evacuaties uit Kabul weer mogelijk te maken.

Naar welk land Kaag reist wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. Ook haar precieze taken zijn niet bekendgemaakt. Rutte zegt tevens vandaag met de Duitse bondskanselier Merkel te hebben overlegd.

"Met bondskanselier Merkel heb ik afgesproken om, zodra de politieke en veiligheidssituatie dat toelaat, samen met het Verenigd Koninkrijk en andere landen zo snel mogelijk weer in Kabul een presentie te hebben."

Met welke landen Kaag gaat praten, en of ze ook met de Taliban in contact probeert te komen, is niet bekend. De Franse president Macron zegt in gesprek te zijn met de Taliban over de overplaatsing van Afghanen op de Franse evacuatielijst. Volgens Macron zijn die gesprekken in een pril stadium.

Naar schatting honderden Nederlanders en honderden Afghanen die met Nederland hebben samengewerkt willen het land nog wel uit, maar kunnen dat nu niet.

Een overzicht van de mensen die wel geëvacueerd konden worden de afgelopen dagen:

  • NOS
    Door Nederland geëvacueerde mensen uit Kabul
  • NOS
    Evacuatie van Kabul naar landen in die regio

Afghanistankenner Jorrit Kamminga denkt dat evacueren op korte termijn "geheel onmogelijk" is, zei hij eerder vandaag. Als er meer politieke stabiliteit komt, is de kans volgens hem groter dat er weer evacuaties plaats kunnen vinden. De komende tijd kunnen de mensen die vastzitten in Afghanistan ook op andere manieren het land verlaten dan via de lucht, zegt hij. "Dat is dan lopend of over de weg via de buurlanden."

Oud-topdiplomaat Ed Kronenburg denkt dat er meer mogelijk is als er gesprekken worden aangeknoopt met de Taliban, zei hij vandaag in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij pleitte ervoor om een EU-missie naar Afghanistan te sturen, met de allerbelangrijkste vertegenwoordigers: "Dan denk je aan voorzitter Charles Michel van de Europese Raad, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell."

Volgens Kamminga zitten er flinke risico's aan praten met de Taliban. "Ook als je al effectief zou kunnen communiceren met de juiste mensen bij de Taliban, blijft een evacuatie-operatie voor de resterende Nederlanders zonder Amerikaanse ondersteuning zeer riskant. Dan zou je vertrouwen op de belofte van de Taliban dat ze de operatie toelaten of zelfs ondersteunen."

Gisteren kwam de laatste evacuatievlucht aan op Schiphol:

Laatste Nederlandse diplomaten en militairen terug uit Kabul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl