Van Gendt stopt als BMX'er: 'Het lichaam is gewoon op'

Twan van Gendt (29) stopt als BMX'er. De wereldkampioen van 2019 vertelde zondagmiddag bij de WK in Arnhem dat de mislukte kwartfinale zijn laatste wedstrijd was. "Ik heb de laatste twee jaar veel blessures gehad, het lichaam is gewoon op."

Van Gendt werd op de Spelen in de halve finales uitgeschakeld, maar begon sterk aan de WK. Hij won zijn race in de series en de achtste finales, maar in de kwartfinales kwam hij er niet aan te pas en finishte als laatste. "De mobiliteit in mijn schouder en pols is zo beperkt. Ik ben elke dag aan het worstelen om mijn niveau te behouden."

"De start liet het afweten. Dit was niet nodig. Het eindigt gewoon te vroeg", vertelde een geëmotioneerde Van Gendt. "Maar als ik terugkijk heb ik wel een wereldtitel en Europese titel behaald, dat is prachtig. Ik heb geweldig mooie dingen gedaan."

Twan van Gendt baalt op Papendal ANP

Van Gendt had gehoopt zijn loopbaan op de Spelen en de WK op een mooie manier af te sluiten, maar die evenementen leverden alleen teleurstelling op voor Van Gendt. "Ik moet me daar niet op blindstaren. Ik heb 25 jaar gefietst en een geweldige tijd gehad."

Nu de mountainbike

Bovendien is Van Gendt nog niet klaar als sporter. "Ik wil mezelf twee jaar de kans geven op de crosscountry mountainbike. Ik ben het duursporten steeds meer gaan waarderen."

"Ik vind het sporten nog veel te leuk en ik denk dat ik daar een nieuwe uitdaging kan vinden", aldus Van Gendt. "Ik ben jong genoeg om een paar hoge ogen te kunnen gooien."

STER reclame