Twan van Gendt tijdens een persconferentie op Papendal ANP

Het hadden zijn Olympische Spelen moeten worden. Maar in Tokio werd Twan van Gendt, de regerend wereldkampioen BMX, al in de halve finales al uitgeschakeld. "Ik was fysiek in orde, maar ik had niet genoeg snelheid", vertelt Van Gendt twee weken later, in aanloop naar de WK BMX op Papendal. "Het zat niet mee, het was gewoon mijn dag niet..."

De 29-jarige BMX'er, die twee jaar geleden verrassend wereldkampioen werd, hoopt dit weekend op revanche voor zijn teleurstellende Spelen. "Ik ben blij dat ik nog een moment heb na die Spelen om te laten zien wat erin zit en wat er in Tokio niet uitkwam. Het is fijn om hier te staan nu. Uiteindelijk staan hier meer jongens aan de start dan bij de Spelen."

Bekijk hier een interview met Twan van Gendt in aanloop naar de WK BMX.

Van Gendt blij met WK BMX kort na Spelen: 'Laten zien wat in Tokio niet lukte'

Van Gendt reed in Tokio met een flinke dosis pijnstilling, omdat hij vlak voor de Spelen geblesseerd raakte aan zijn schouder. "Ik was gewoon niet sterk genoeg om op volle snelheid door de steile bochten te gaan."

Met olympisch kampioen Niek Kimmann, die twee jaar geleden WK-zilver pakte achter Van Gendt, kijkt de titelverdediger uit naar de WK in eigen land. "In 2019 heb ik laten zien dat ik tot veel in staat ben en ik wil dat trucje nog een keer herhalen. Het is bijzonder dat het hier is, want ik ben als jong mannetje al hier naartoe gekomen. Heel erg gaaf."

STER reclame