NOS WielrennenAangepast

Drama voor BMX'ers Laura Smulders en Van Gendt in halve finales

Voor medaillekandidaten Laura Smulders en Twan van Gendt zit het olympisch BMX-toernooi er na de halve finales op.

Smulders, de wereldkampioene van 2018, kwam in de eerste omloop hard ten val. Ze verscheen nog wel aan de tweede start, maar kwam er niet meer aan te pas.

Regerend wereldkampioen Van Gendt botste in de eerste run op landgenoot Joris Harmsen, kon in de tweede omloop niet mee met de wereldtop en viel in de laatste heat over de Amerikaanse olympisch kampioen Connor Fields, die hard tegen de grond ging en met een brancard werd afgevoerd.

Judy Baauw en Joris Harmsen kwamen tekort en strandden ook in de halve finales.

Drie oplopen

In de halve finales startten de BMX'ers met z'n achten tegelijk. Normaalgesproken wordt de halve eindstrijd over een race beslist, maar in Tokio werd de eindstand pas opgemaakt na drie omlopen.

De beste vier rijders per halve finale plaatsten zich voor de olympische finale op het Ariake Urban Sports Park in Tokio. De finale bestaat wel uit een enkele race.

In de eerste omloop bij de vrouwen ging het meteen mis voor Laura Smulders, winnares van olympisch brons in 2012. In het gedrang voor de eerste bocht ging ze hard onderuit, waarna ze lang op de baan bleef liggen.

Laura Smulders: 'Ik had geen kracht, kwam gewoon niet weg'

Baauw kon Smulders niet meer ontwijken en ging ook tegen het asfalt. Zij kon wel weer snel opstappen en eindigde als vijfde. Smulders stapte een paar minuten later ook weer op de fiets en kwam als achtste over de streep.

"Ik maakte een slechte start en daardoor kwam ik in de problemen voor de eerste bocht. Toen kwam die grote Française naar binnen, dat is een betonblok. Daar kun je niks aan doen", analyseerde ze de valpartij.

"Vervolgens werd mijn enkel megadik en ik voelde iets knakken toen ik de baan afreed. Een pijnstillertje erin en weer door. Het voelde op zich wel goed, maar ik had nul kracht, ik kwam gewoon niet weg. Dan is het gewoon kansloos."

Botsing Van Gendt

Bij de mannen begon Van Gendt de eerste heat met een redelijke start, maar in de eerste bocht kwam hij in aanraking met Harmsen, waarna beide Nederlanders stilvielen.

Harmsen werd zevende, Van Gendt reed naar de achtste plaats. Dat betekende dat hij in de laatste twee heats bij de eersten moest finishen, maar dat bleek een kansloze missie. Ook in de tweede heat kon Van Gendt niet mee met het geweld van Fields en de sterke Fransen Sylvain Andre en Romain Mahieu. Hij werd opnieuw laatste.

In de afsluitende rit hoopte Van Gendt nog iets van zijn klasse te kunnen laten zien, maar de olympisch kampioen van vijf jaar geleden (Fields) lag in de weg.

"De schade lijkt mee te vallen. Dit is de afstraffing voor mijn performance vandaag. De starts waren gewoon niet wat ik kan", reageerde Van Gendt aangeslagen.

Natte baan

Een paar minuten voor de eerste halve finale kregen de BMX'ers opeens te horen dat ze nog drie kwartier geduld moesten hebben. Het regende flink in de Japanse ochtend en omdat de baan moest worden drooggeveegd, werd de start uitgesteld. Later kwamen er ook bladblazers aan te pas op het bijna 500 meter lange parcours.

  • ANP
    Van Gendt en Harmsen schakelen elkaar uit in de eerste omloop
  • ANP
    De BMX-baan wordt drooggemaakt voor de halve finales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl