NOS Wielrennen

BMX'er Kimmann rijdt met scheurtje in knieschijf naar olympisch goud

BMX'er Niek Kimmann heeft met een scheurtje in zijn knieschijf de olympische titel veroverd.

Kimmann ging na een uitstekende start aan de buitenkant als eerste de eerste bocht door en pakte daarna een paar meter voorsprong op de rest van het veld, die hij niet meer weggaf.

Alleen de Brit Kye White kon enigszins mee met het tempo van de 25-jarige Kimmann. White reed in het kielzog van de ontketende Nederlander naar het zilver, de Colombiaan Carlos Ramírez greep het brons.

De Franse kanshebber Joris Daudet, die donderdag in de kwartfinales nog de snelste tijd noteerde, ging in de laatste bocht onderuit. Maar toen was de oppermachtige Kimmann al bijna bij de streep.

Eerste BMX-goud

Kimmann, die bij de vorige Spelen in Rio nog naar de zevende plek reed met een enkelblessure, is de eerste Nederlandse olympisch kampioen BMX. Het wieleronderdeel staat sinds 2008 op het olympische programma.

Toen Kimmann maandag hard inreed op een official die plotseling de BMX-baan overstak, dacht hij even dat al het harde werken de afgelopen vijf jaar voor niets geweest was. "Ik heb wel even een potje lopen janken", zei hij donderdag na de kwartfinales, die verrassend goed verliepen.

Bij de start, waar veel kracht op de knie komt te staan, had Kimmann wel veel last. Zijn gewricht was ook stijf en pijnlijk, maar met ijs, adrenaline en pijnstillers hoopte hij toch een eind te komen.

Sterke halve finales

Die hoop bleek terecht. Kimmann begon vrijdag in de halve finales meteen uitstekend. De wereldkampioen van 2015 ging in de eerste heat als eerste de bocht door en reed zonder problemen naar de winst. In de tweede omloop werd hij derde, achter de Ecuadoriaan Alfredo Campo en de sterke Daudet.

Kimmann in actie in de halve finale

In de laatste run reed hij zonder problemen naar de tweede plaats, waarna hij zich kon opmaken voor een finale zonder de olympisch kampioen van 2016, Connor Fields. De Amerikaan ging in de halve finales hard tegen het asfalt en moest met een brancard worden afgevoerd.

Van Gendt niet in finale

Kimmann was de enige Nederlander in de finale bij de mannen. Voor Twan van Gendt eindigde de dag namelijk in een deceptie; de regerend wereldkampioen viel in de eerste serie stil na een botsing met landgenoot Joris Harmsen. In het vervolg kon Van Gendt zich niet meten met de wereldtop, waarna hij strandde in de halve finales.

Bij de vrouwen ging kanshebber Laura Smulders hard onderuit in de eerste race van de halve finale. Merel Smulders maakte de dag voor de familie Smulders daarna wel goed door het brons te veroveren in de finale, net als haar grotere zus in 2012 in Londen deed.

Tijdens het interview na zijn gouden race zag Kimmann hoe Merel Smulders naar het brons reed. Bekijk het interview hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl