NOS Wielrennen

Oppermachtige Kimmann wint na olympisch goud ook wereldtitel BMX

Niek Kimmann heeft drie weken na het behalen van de olympische titel in Tokio op oppermachtige wijze ook de wereldtitel BMX veroverd. Op Papendal was hij de hele dag een klasse apart.

Bekijk hieronder de WK-finale van de BMX-mannen.

Superieure Kimmann grijpt na olympisch goud ook wereldtitel

De 25-jarige Kimmann, die twee jaar geleden zilver pakte achter titelverdediger Twan van Gendt, lag in de finale na de eerste bocht al eerste en zag zijn leidende positie niet in gevaar komen.

Sylvain André uit Frankrijk, die in Tokio vierde werd, greep zilver voor David Graf uit Zwitserland.

WK in eigen land

"Dit was heel speciaal", vertelde Kimmann na de finale. "Natuurlijk is olympisch goud het hoogste haalbare, maar een WK in eigen land is natuurlijk supervet. Helemaal om nu weer met publiek te rijden. Iedereen schreeuwt jouw naam en dat geeft echt iets extra's. Zo'n WK in Nederland staat wel bijna gelijk aan de Spelen voor mij."

Kimmann gaf voor de start van de WK aan nog steeds niet helemaal fit te zijn, omdat zijn knie nog niet is hersteld van een botsing met een overstekende official tijdens een training op de Spelen. Toch was daar op Papendal niets van te merken, want de olympisch kampioen won eenvoudig zijn serie in de kwartfinales en de halve finales.

Kimmann dolblij met wereldtitel: 'WK in eigen land bijna net zo speciaal als Spelen'

"Eigenlijk mocht ik niet starten van de dokter", vertelde Kimmann. "Ik ben in de vorm van mijn leven en qua pijn gaat het fietsen beter dan in Tokio. Op de fiets heb ik nergens last van en het zou niet gevaarlijk zijn als ik niet zou vallen. Het was een weloverwogen beslissing en ik ben er ontzettend blij mee. Heel speciaal dat het mij is gelukt."

Nationaal kampioen Mitchel Schotman plaatste zich verrassend voor de finale en daarin eindigde hij als zesde.

Van Gendt stopt met BMX

Titelverdediger Van Gendt wilde revanche nemen op zijn teleurstellende Olympische Spelen, maar hij werd in de kwartfinales al uitgeschakeld. Daarna vertelde hij dat hij stopt met BMX.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl