Een Amerikaanse militair op de luchthaven van Kabul
NOS NieuwsAangepast

Ministerie: ambassadepersoneel veilig aangekomen op vliegveld Kabul

Vrijwel alle lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade in Afghanistan zijn veilig aangekomen op het vliegveld van Kabul. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat het gaat om een groep van 207 mensen.

"Wat een goed bericht dat dit is gelukt", twittert demissionair minister van Buitenlandse Zaken Kaag. "We zijn opgelucht dat bijna al het ambassadepersoneel en hun gezinnen veilig geëvacueerd kunnen worden."

De 207 Afghanen worden met verschillende vluchten naar Nederland gebracht. Het is onduidelijk in welke fase die evacuaties verkeren. NRC meldde eerder op de dag dat het toestel met de groep Afghanen "spoedig vertrekt". De groep heeft volgens de krant dagenlang geprobeerd om het Nederlandse crisisteam te bereiken op de luchthaven van Kabul.

Even voor 22.00 uur meldde Defensie via sociale media dat er opnieuw een vliegtuig is vertrokken vanuit Kabul, deze keer met 69 mensen aan boord met Nederland als eindbestemming. Rond 18.30 uur werd gemeld dat er 10 passagiers op weg waren naar Nederland in een andere vlucht vanuit Kabul.

368 mensen geëvacueerd door Defensie

Op Schiphol is 's middags een evacuatievlucht vanuit de Afghaanse hoofdstad aangekomen met 153 mensen aan boord. Daarmee zijn sinds woensdag in totaal 368 Nederlanders en mensen met een buitenlands paspoort vanuit de Afghaanse hoofdstad naar Nederland gevlogen via Defensie, zo blijkt uit cijfers van het ministerie.

Los van de 's middags gearriveerde evacuatievlucht zijn in totaal 135 Nederlanders en Afghaanse tolken of mensen die voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt, hier aangekomen. Het is voor het eerst dat er een overzicht wordt gegeven van het aantal personen op de Nederlandse evacuatielijst dat is teruggehaald sinds de Taliban Kabul heroverden vorige week zondag.

De meest recente evacuatievlucht landde omstreeks 16.00 uur op Schiphol:

Nieuwe evacuatievlucht uit Afghanistan landt op Schiphol

Het gaat om een door Defensie gecharterde vlucht en niet om een militair toestel. Het is onduidelijk hoeveel passagiers een Nederlands paspoort hebben of op de lijst staan met Afghanen die naar Nederland moeten worden gehaald.

Ook via Belgische evacuatievluchten is een groep Nederlanders onderweg naar huis. Twee van die militaire vluchten zijn geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, twittert de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Verspreid over twee militaire vluchten hebben de Belgen in totaal 92 Nederlanders overgebracht naar Islamabad. Volgens publieke omroep VRT zaten er ook 91 Belgen aan boord van deze toestellen. Er is ook nog een derde vlucht vertrokken, een vierde werd afgelast. Ook voor de komende dag heeft België vier militaire evacuatievluchten gepland.

Honderden Nederlanders

Vrijdag zei Kaag dat er nog meer dan 700 Nederlanders in Afghanistan zijn. Afgelopen week was er onder meer vanuit de Tweede Kamer forse kritiek op het Nederlandse evacuatiebeleid. Kaag gaf in een debat toe dat de situatie verkeerd is ingeschat.

Sinds woensdag hebben de Nederlandse autoriteiten een zogenoemde luchtbrug ingesteld voor evacuaties. Die dag kwam een militair C-17-toestel met 35 passagiers aan, onder wie Nederlanders. Vrijdag landde een Airbus A330 met 180 passagiers.

Ook de komende dag staan meerdere vluchten gepland, meldt het ministerie. De vluchten gaan niet direct van Kabul naar Nederland, er is altijd eerst een tussenstop in een volgens Defensie veilig land.

Vluchtelingen in Zoutkamp

Vrijdag kwamen de eerste Afghaanse evacués aan bij de opvanglocatie in Zoutkamp, Groningen. In de nacht van vrijdag op zaterdag volgde een tweede bus en volgens De Telegraaf was er zaterdagavond opnieuw een bus met vluchtelingen die aankwam bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. In totaal is er plek voor 540 mensen in het militaire complex.

Ook voordat de Taliban de macht overnamen zijn er mensen naar Nederland overgebracht. Volgens Defensie zijn 111 Afghaanse tolken al langer met hun gezin in Nederland. In totaal gaat het om 500 mensen, de meesten zijn sinds 2018 gearriveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl