De overstroming in Valkenburg ANP

Het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk heeft ruim 10.000 euro ingezameld voor slachtoffers van de overstromingen in Limburg. Dat zegt de directeur van het museum vandaag, op de landelijke actiedag van Omroep Max.

Het museum wilde iets terugdoen omdat Zeeland na de watersnoodramp in 1953 ook veel hulp ontving. "Iedereen stond toen schouder aan schouder om te helpen. Zo ook inwoners van Limburg. Mijnwerkers bijvoorbeeld, die het geld dat ze verdienden met het draaien van overuren doneerden aan het Nationaal Rampenfonds", zegt museumdirecteur Siemco Louwerse.

Collectebussen in museum

Het geld, dat wordt gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds, werd opgehaald met bussen die verspreid door het museum staan. Ook kunnen bezoekers bij het kopen van een ticket nog altijd een extra euro doneren. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, zegt Louwerse tegen Omroep Zeeland.

Het museum werkt ook samen met de provincie en andere partners om Limburgse gezinnen, die getroffen zijn door de overstromingen, een vakantie in Zeeland te schenken.

Vanwege de overstromingen werden inwoners uit verschillende plaatsen in Limburg tijdelijk geëvacueerd. Het water richtte op meerdere plekken grote schade aan woningen en andere bezittingen aan. Inmiddels zijn 13.000 schademeldingen binnengekomen bij verzekeraars. De meeste claims komen uit Valkenburg aan de Geul.

De actie via Giro 777 leverde bijna 11 miljoen euro op, afkomstig van ongeveer 190.000 donateurs. Zo'n 2000 gedupeerden hebben een aanvraag ingediend.

STER reclame