Wandelaars bekijken de ondergelopen uiterwaarden Omroep Gelderland

Landbouwbedrijven met bedrijvigheid in de uiterwaarden die geen vergoeding uit het overheidsfonds voor waterschade zouden ontvangen, krijgen alsnog een tegemoetkoming. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat aan een vorm van tegemoetkoming werkt voor de boeren in de uiterwaarden met waterschade.

De boeren dreigden eerder buiten de boot te vallen voor een tegemoetkoming voor de geleden schade ten gevolge van de wateroverlast, omdat de uiterwaarden niet bedoeld zijn voor verbouwing maar als waterberging van de rivier bij hoog water.

Een maand geleden werd Limburg hard getroffen door watersnood. In deze beelden is te zien hoe Venlo onder water stond:

Drone laat wateroverlast in Venlo zien

Buiten de wintermaanden gebruiken honderden boeren langs de Maas de grond voor de verbouw van bijvoorbeeld aardappelen en maïs en voor gras- en hooiland. De boeren betogen dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen schade binnen en buiten de dijk.

Bij land- en tuinbouworganisatie LTO waren al meer dan 200 meldingen binnengekomen van boeren die buiten de regeling zouden vallen. Naar schatting hebben zij in totaal waterschade van 2,3 miljoen euro. Mogelijk zullen nu meer boeren zich melden voor de ruimere waterschaderegeling, denkt LTO.

Zijn we eigenlijk klaar voor meer wateroverlast in de toekomst? NOS op 3 zocht het uit:

Zijn we klaar voor meer watergevaar?

STER reclame