1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuwsβ€’

Nederlandse toeriste doet aangifte van groepsverkrachting op Mallorca

Een Nederlandse vrouw heeft op Mallorca aangifte gedaan van groepsverkrachting. Drie mannen zitten in voorlopige hechtenis. Het gaat volgens Spaanse media om twee Spaanse mannen van 20 en een 22-jarige Cubaanse man, alle drie ook op vakantie op het eiland.

De lokale krant Diario de Mallorca beschrijft dat de twintigjarige Nederlandse na een avond stappen met vriendinnen nog iets ging drinken in het appartement van de drie verdachten. Na een toiletbezoek bleken haar vriendinnen al vertrokken. De drie mannen zouden haar vervolgens hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

De vrouw is daarna teruggegaan naar het hotel waar ze verbleef. De receptionist, aan wie de toeriste haar verhaal deed, schakelde vervolgens de Spaanse politie in. De Nederlandse vrouw is in het ziekenhuis onderzocht.

Een van de verdachten zou hebben toegegeven seks te hebben gehad met het slachtoffer, maar dat zou volgens hem met wederzijdse instemming zijn gebeurd, schrijft Diario de Mallorca.

Correspondent Rop Zoutberg op NPO Radio 1: "De mannen zijn na hun verklaring in voorlopige hechtenis genomen door de onderzoeksrechter. De rechter vertrouwt hun verhaal dus niet helemaal. Zo'n onderzoek kan in Spanje lang duren. Het voorarrest mag maximaal twee jaar duren en kan in sommige gevallen daarna nog eens verlengd worden met twee jaar. Dit soort zaken valt volgens de Spaanse wet onder seks zonder toestemming, dus verkrachting. Daar staan celstraffen op tussen de zes en twaalf jaar."

De laatste tijd komt er veel nieuws van Mallorca, over gewelds- en misbruikzaken onder toeristen. De 27-jarige Nederlander Carlo Heuvelman overleed in juli na mishandeling door een andere groep Nederlanders. Afgelopen zondagnacht werd een bewusteloze Britse vrouw op straat verkracht door een Duitse toerist.

Toch is het niet zo dat er dit jaar meer incidenten zijn op Mallorca, zegt Zoutberg. "Dat gebeurt ieder jaar in de zomer, van vechtpartijen tot beroving, op die strip waar alle Nederlandse cafΓ©s zitten. We horen er nu meer over, vanwege de zaak rondom Carlo Heuvelman. Maar ook hier op Mallorca is de zaak van deze Nederlandse vrouw nu voorpaginanieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl