Een oudere inwoner van de stad Tizi Ouzou raakte dinsdag gewond bij een van de branden
NOS Nieuws

Al 65 doden bij bosbranden in Algerije, regering wil blusvliegtuigen lenen

Het dodental van de bosbranden in Algerije loopt steeds verder op. In het Noord-Afrikaanse land woeden sinds maandag zo'n honderd branden, waarbij volgens autoriteiten al 65 doden zijn gevallen. Het bestrijden van de branden gaat moeizaam.

De branden woeden vooral in het beboste noorden van het land. De regio Kabylië, honderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers, is zwaar getroffen. Een deel van het gebied is geëvacueerd, maar veel inwoners blijven in een poging om hun bezittingen te beschermen.

De meeste slachtoffers vielen tot nu toe rond de stad Tizi Ouzou en de kustplaats Béjaïa. Onder hen zijn ook 25 militairen die hielpen om de branden te blussen. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt hoe zij om het leven zijn gekomen, maar op beelden is te zien dat veel militairen geen beschermende kleding dragen.

De Algerijnse president Tebboune prees het optreden van het leger, dat al meer dan honderd burgers uit het gebied gered zou hebben. Vanwege de dodelijke slachtoffers heeft de president drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Moeilijk bereikbaar

Het bestrijden van de branden gaat moeizaam doordat de noordelijke regio bosrijk en heuvelachtig is. Veel dorpen zijn moeilijk bereikbaar. De brandweer heeft bovendien geen blusvliegtuigen. De Algerijnse regering zegt bezig te zijn om blusvliegtuigen van andere landen te lenen.

Ook burgers proberen de branden uit te krijgen, met minimale middelen:

Doden bij 'aangestoken' bosbranden in Algerije

"We vechten met alles wat we hebben", zei een lokale brandweerman tegen een journalist van persbureau Reuters. Een boer uit het gebied beklaagt zich over het gebrek aan mankracht en middelen. "De olijfbomen die ik van mijn grootouders erfde zijn volledig afgebrand. Niemand helpt ons met blussen."

Volgens de regering is zeker de helft van de branden aangestoken. Als er op zo veel plekken tegelijk brand uitbreekt, moet er wel opzet in het spel zijn, is het argument. Maar wat ook kan hebben meegespeeld, is het weer: de afgelopen dagen was het op sommige plaatsen in het noorden van Algerije 47 graden en waaide het flink. Tot nu toe is er niemand gearresteerd voor brandstichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl