AFP
NOS Nieuws

Explosies, rookwolken en stroomuitval: duizenden Grieken vluchten voor branden

Ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene zijn duizenden inwoners gevlucht voor naderende natuurbranden. Zeker drie dorpen op zo'n 30 kilometer afstand van Athene zijn geëvacueerd.

Op foto's en videobeelden is te zien dat huizen in vlammen zijn opgegaan. De omvang van de ravage is nog onduidelijk. Er zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers, wel is een aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis wegens het inademen van te veel rook.

Explosies en stroomuitval

De hoofdbrandhaard woedde aanvankelijk bij het dorp Varibobi, in bosrijk gebied. Inwoners in de omgeving kregen per telefoon een alarmsignaal om hun huis te verlaten. "De politie ging ook langs huizen om mensen te waarschuwen en te evacueren", zegt NOS-correspondent Conny Keessen.

Op sociale media is te zien dat inwoners met natte kleren om het hoofd gewikkeld, tegen de dikke rookwolken, naar hun auto of motor rennen om zichzelf in veiligheid te brengen. Het gebied kampt met stroomuitval en volgens de Griekse publieke omroep ERT zijn er steeds explosies te horen.

Op deze beelden is te zien hoe mensen vluchten voor het vuur:

Natuurbranden naderen Athene, duizenden Grieken op de vlucht

Honderden brandweerlieden, militairen en vrijwilligers zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Met blusvliegtuigen en -helikopters werd geprobeerd de situatie beheersbaar te maken, maar die kunnen nu het donker is niet meer worden ingezet.

"Het is een grote brand die niet makkelijk onder controle te krijgen is", zegt de regionale gouverneur tegen ERT. De droogte als gevolg van de extreme hittegolf maakt de situatie volgens hem extra moeilijk. Vandaag liep de temperatuur in Athene op tot 43 graden.

Ook in andere delen van het land woeden nog bosbranden. Onder meer in het zuiden van het schiereiland Peloponnesos en op de eilanden Evia en Kos zijn mensen geëvacueerd.

Dodelijke slachtoffers

Behalve Griekenland zijn ook Turkije, Italië en een aantal Balkanlanden getroffen door natuurbranden. Turkse media berichten vandaag dat een Duits-Turks stel om het leven is gekomen toen het probeerde te vluchten voor het vuur. De lichamen van de man en de vrouw zijn gevonden bij hun woning in de bij toeristen populaire provincie Antalya.

Vorige week kwamen meerdere mensen om het leven door natuurbanden in de regio. Daarnaast raakten tientallen mensen gewond.

Wat betekenen deze hoge temperaturen en hoeveel extra hitte kunnen we op aarde verdragen? NOS op 3 zocht het uit:

Hoe intense hitte ons bedreigt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl