Lieke Klaver, Lisanne de Witte, de jarige Laura de Witte en Femke Bol zijn met een Nederlands record als zesde geëindigd in de olympische finale van de 4x400 meter. Het kwartet liep 3.23,74, net iets sneller dan het in de series gevestigde record van 3.24,01.

Nederland had zich door een geweldige inhaalrace van Femke Bol op tijd geplaatst voor de eindstrijd. Bol, winnares van brons op de 400 meter horden, liep in de finale weer een geweldige race. Vanaf plaats zeven achterhaalde ze België nog. Meer zat er niet in voor het Nederlandse kwartet.

Superknap

"Het is weer een snelle tijd en dat is gewoon superknap", vertelde Bol na de finale. "Die estafette is zo hectisch, maar we hebben Nederland op de kaart gezet met een zesde plaats in de olympische finale. We doen iets behoorlijks goed. Echt superfijn dat het nu kan."

Estafettevrouwen trots op zesde plaats: 'Superknap wat we hebben gedaan'

"Het zit zo dicht bij elkaar", vertelde Laura de Witte. "Ervaring is echt belangrijk, zeker bij het wisselen." Haar zus Lisanne was het daarmee eens. "Ondertussen kreeg ik kramp in mijn hamstring en ik dacht: ik kan niet verder. Dus het voelde alsof ik de schade moest beperken, maar ik had niet door dat het zo hard ging."

Klaver vatte het olympische toernooi treffend samen: "Dit was toch een vet mooi toernooi voor Nederland!"

Goud voor de Verenigde Staten

De olympische titel ging naar de Verenigde Staten. Sydney McLaughlin, Allyson Felix, Dalilah Muhammad en Athing Mu noteerden 3.16,85, ruim boven het wereldrecord dat al sinds 1988 met 3.15,17 in handen is van de Russen. Voor de 35-jarige Felix was het haar elfde olympische medaille. Zilver op de 4x400 meter was voor Polen, brons ging naar Jamaica.

STER reclame