De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich in Tokio met een Nederlands record geplaatst voor de olympische finale van de 4x400 meter. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en slotloopster Femke Bol finishten als vierde in hun serie, maar kwalificeerden zich op basis van hun tijd (3.24,01) voor de eindstrijd.

De eerste drie van de twee series en de twee tijdsnelste verliezers plaatsten zich voor de finale op zaterdag, om 14.30 uur Nederlandse tijd.

Femke Bol was de drijvende kracht achter de finaleplaats. Nadat Lieke Klaver als startloper op de derde plaats het stokje aan Lisanne de Witte had overgegeven, verloor Nederland veel terrein.

Ook Laura de Witte kon de opgelopen achterstand als derde loopster niet goedmaken. Alles hing af van Bol, de winnares van olympisch brons op de 400 meter horden.

"Het was een heerlijke race. Dat ik achter mensen aan kon lopen, daar hou ik van. Dat kan ik het beste. We hebben een supertijd gelopen", reageerde Bol na afloop van de race.

Het 21-jarige talent begon van plaats zeven aan een ongekende inhaalrace. Ze liep een groot gat dicht en meldde zich nog in de strijd om de derde plaats, die rechtstreeks toegang tot de eindstrijd zou geven.

Ongekend rondje Bol

De Britse Nicole Yeargin voorkwam dat, maar de vierde plaats en 3.24,01 waren voldoende om zaterdag opnieuw te mogen starten in de strijd om de medailles. Bol bleek haar 400 meter onder de 50 seconden te hebben afgelegd: 49,14. Klaver startte met 51,22. Vervolgens werkten Lissanne de Witte en haar zus Laura de 400 meter af in respectievelijk 51,80 en 51,85 seconden.

De tijd was ook ruim onder het oude nationale record (3.26,98) dat door Madiea Ghafoor, Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren en Laura de Witte bij de Spelen in Rio (2016) werd gelopen.

STER reclame