Sprintsters en Oranje-mannen op 4x400 snellen naar olympisch ticket Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse estafetteploegen hebben bij de WK in het Poolse Chorzow een succesvolle openingsdag beleefd. Er verschenen vijf Oranje-kwartetten aan de start en allemaal liepen ze zich naar de finale van zondag. Bovendien pakten de drie ploegen die nog geen olympisch ticket op zak hadden alsnog een startbewijs voor Tokio.

De mannen op de 4x400 meter openden het bal voor Nederland. Na de sterke eerste ronde van Jochem Dobber, die als eerste zijn stokje overgaf aan tweede loper Liemarvin Bonevacia, was Oranje voortdurend in de voorste gelederen te vinden.

Ramsey Angela liep in tweede positie toen hij Tony van Diepen lanceerde. De slotloper hield zich tot de laatste 100 meter gedeisd om vervolgens over Zuid-Afrika heen te denderen en te finishen in 3.03,03, de snelste tijd van allemaal in de series.

Bonevacia: blij dat ik met de jongens geschiedenis schrijf

Hetzelfde viertal veroverde begin maart bij de EK indoor in het eveneens Poolse Katowice ook al de Europese titel. Het zal in Tokio voor het eerst sinds 1980 zijn dat Nederlandse mannen op dit estafettenummer in actie komen op de Olympische Spelen.

De finale is morgen en dan verschijnt ook de Nederlandse vrouwenformatie weer aan de start. Oranje, dat al zeker was van de Spelen in Tokio, bracht in de series niet de sterkste formatie op de baan, maar ook Eva Hovenkamp, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol snelden probleemloos naar de tweede plaats (3.28,40) en daarmee de finale.

Lisanne de Witte heeft het stokje overgenomen van Eveline Saalberg EPA

Dat was vooral te danken aan De Witte die als derde loopster veel verloren terrein goedmaakte en Europees indoorkampioene Bol, die in de afsluitende ronde met een splittijd van 49,81 voor het eerst een 400 meter onder de 50 seconden liet afdrukken. Oranje noteerde de vierde tijd van allemaal, maar heeft voor zondag Lieke Klaver nog achter de hand.

Ook startbewijs voor sprintsters

De sprintsters hadden op de 4x100 meter het olympisch startbewijs nog niet op zak, maar ook zij werkten in het frisse Chorzow die omissie weg. Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Marije van Hunenstijn maakten geen fouten en wonnen hun race in 43,28. De zege was goed voor een startplek in Tokio.

De mannen hadden aan de finaleplaats op de WK van 2019 al een ticket voor Tokio overgehouden. Dat was uiteraard voor Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en Churandy Martina geen reden om het rustig aan te doen. Het kwartet won z'n serie in 38,79 en plaatste zich derhalve voor de finale van zondag.

Nog meer succes voor Bol en Van Diepen

Femke Bol en Tony van Diepen kwamen op de eerste dag van het estafettetoernooi nog een tweede keer op de baan. Zij hadden een prominente plaats gekregen in de formatie die zich moest zien te plaatsen voor de Spelen op de 4x400 meter voor gemengde ploegen, een onderdeel dat op de WK van 2019 z'n primeur beleefde.

Nederland begon met Nout Wardenburg, waarna Femke Bol en Lieke Klaver voor een ruime voorsprong zorgden. Voor Van Diepen was het vervolgens een koud kunstje om ogenschijnlijk krachten sparend ("Nee, ik voelde kramp opkomen") naar de zege én een olympisch startbewijs te lopen. De 3.18,04 betekende bovendien een Nederlands record, maar dat was minder opzienbarend, want dat was er helemaal nog niet.

STER reclame