De Nederlandse estafetteploegen op de 4x400 meter poseren samen na het behalen van hun gouden medailles bij zowel de mannen als de vrouwen Getty

De Nederlandse estafetteploegen hebben voor een unieke prestatie gezorgd bij de EK indoor. Zowel de mannen- als de vrouwenploeg won goud op de 4x400 meter in Torun.

De Nederlandse mannenploeg, bestaande uit Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen, bleef met 3.06,06 Tsjechië en Groot-Brittannië voor.

De Nederlandse vrouwen volgden het voorbeeld van de mannen een kwartiertje later. Lieke Klaver, Marit Dopheide, Lisanne de Witte en Europees kampioene Femke Bol zorgden voor een dubbelslag op de 4x400 meter. Zij wonnen goud in 3.27,15. Nederland bleef Groot-Brittannië en Polen voor.

Nederland kende een succesvol toernooi in Polen. De ploeg behaalde in totaal vier keer goud, een keer zilver en twee keer brons.

De mannenploeg startte met drie individuele finalisten van de 400 meter. Van Diepen (zilver), Bonevacia (brons) en Dobber (vijfde) kregen hulp van Ramsey Angela, die nauwelijks iets voor de andere drie onderdoet. Polen was voor de finale weggevallen, nadat er drie coronabesmettingen binnen het team waren geconstateerd.

Tsjechië bleek de zwaarste tegenstander. Dobber nam na de start direct de leiding. Vervolgens nam Bonevacia over. Hij kreeg de Tsjechische topper Pavel Maslak in zijn nek, maar Angela bouwde de voorsprong weer uit. Van Diepen bleek als slotloper de meeste adem te hebben. Hij hield de Tsjech Patrik Sorm van zich af.

"Dit is vet toch? Wanneer is dit nou gebeurd", zei Van Diepen na afloop. "Nu is het goud op de EK, straks zijn het medailles op de WK's en op de Spelen."

De 31-jarige Bonevacia is de meest ervaren van het stel en wist dat de titel een mogelijkheid was. "Dit is waarvoor we werken. Ik vind het echt geweldig om samen met deze jongens naar de Olympische Spelen te gaan."

Bij de vrouwen opende Lieke Klaver voor Nederland sterk. Klaver had net als de drie finalisten bij de mannen al drie races in de benen zitten, maar bleek goed opgeknapt. Ze nam de leiding, waarna Nederland wat terugviel tijdens de twee ronden van Marit Dopheide. Lisanne de Witte sloot als derde loopster weer aan bij de kop van het veld. Femke Bol, een dag eerder oppermachtig Europees kampioene geworden, maakte het vervolgens geweldig af.

"Dit is zo bijzonder", kraaide Femke Bol na de gouden race. "We hebben individueel allemaal goede tijden staan. Dan weet je dat je goud kunt halen", meende Lieke Klaver. "Je moet het dan wel doen", vulde Bol, zaterdag individueel kampioene geworden, aan.

Bol en Klaver hadden al drie races gelopen op de 400 meter, Lisanne de Witte twee. Dopheide was de enige die voor het eerst aan de start stond in Torun. "Er zat veel spanning op", gaf ze toe. "Mooi dat een jonge generatie de inspiratie voor anderen vormt."

De Witte, die al veel langer meedraait in het internationale circuit: "Ik loop al wat jaren mee, maar deze jonge meiden verleggen de grens. Er komt een mooie zomer aan", keek ze al uit naar de Olympische Spelen in Tokio.

STER reclame