Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia hebben de eerste medailles voor Nederland bij de Europese indoorkampioenschapen atletiek in Torun vergaard. Van Diepen finishte in de finale als tweede achter de Spanjaard Oscar Husillos, Bonevacia veroverde brons. Jochem Dobber, de derde Nederlander in de finale, finishte als vijfde.

Van Diepen, Bonevacia en Dobber maakten tijdens het hele toernooi grote indruk. Ze wonnen hun race in de halve finale, maar konden ondanks de overmacht in de eindstrijd de snelle Husillos, winnaar van zilver in 2019, niet verslaan. Die opende zo sterk, dat de drie Nederlanders hem enkel konden volgen.

Van Diepen had een ijzersterk eindschot, maar kwam driehonderdste van een seconde tekort om Husillos van de titel af te houden. Hij klopte Bonevacia op de streep. De ervaren Spanjaard won in 46,22 seconden. Van Diepen noteerde 46,25 en Bonevacia 46,30. De winnaar van brons was met een tijd van 45,99 seconden (Nederlands record) als snelste Europeaan naar Torun afgereisd.

Europees indoorkampioen op de 400 meter Oscar Husillos AFP

Van Diepen en Bonevacia wonnen eerder bij de EK indoor medailles. Van Diepen liep twee jaar geleden in Glasgow naar brons, dezelfde kleur veroverde Bonevacia bij de EK indoor in 2017. Hij behaalde ook al brons in de buitenlucht, bij de EK in Amsterdam in 2016.

Van Diepen startte in de buitenbaan, op de 400 meter een voordeel. Husillos opende vanuit baan vier razendsnel en de Nederlanders moesten in de achtervolging. Van Diepen moet het vooral van zijn tweede ronde hebben en leek Husillos nog te kunnen bedreigen. Toch lukte hem dat niet. Met zijn laatste passen passeerde hij wel Bonevacia, die weer terug is op het hoogste niveau.

'Nog een keer alles op alles'

Na zijn succes in 2016 en 2017 wierp een blessure hem terug, waarna Bonevacia zijn focus op de atletiek verloor. Het duurde even voor het juiste gevoel terugkeerde. In november 2019 besloot hij in Bahrein zijn voormalige trainer Jose Ludwig Rubio op te zoeken. Die was daar als bondscoach aan de slag gegaan.

Bij Rubio hervond Bonevacia het plezier in het lopen. "Ik was lang te veel met andere dingen bezig, moest leren verliezen. In Bahrein heb ik besloten nog een keer alles op alles te zetten om de Olympische Spelen te halen."

De titel bleef zaterdag voor hem buiten bereik, maar wellicht kan de 4x400 meter dat zondagavond goedmaken. De Nederlandse estafetteploeg geldt op die discipline ook als een grote kandidaat voor goud.

Rik Taam en Pieter Braun spelen na vier onderdelen een bijrol in de strijd om de medailles op de zevenkamp. Taam is de best geklasseerde Nederlander op de zesde plaats met 3.387 punten. Braun staat tiende met 3.300 punten.

De Franse favoiet Kevin Mayer, wereldrecordhouder op de tienkamp in de buitenlucht, leidt na de eerste dag. Hij passeerde bij het hoogspringen de Zwitser Simon Ehammer. Mayer ging over 2,04 meter en kwam uit op 3.571 punten Ehammer moest het met een hoogte van 1,95 meter doen. Hij heeft een achterstand van 33 punten.

STER reclame