De Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter gemengd heeft net naast de medailles gegrepen in Tokio. Het kwartet Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela liep in de finale van de discipline, die in Japan voor het eerst op het olympische programma staat, naar de vierde plaats. Het verschil met de medailles was miniem. Uiteindelijk liepen de Nederlanders op 0,14 seconde brons mis.

Het Nederlandse kwartet noteerde met 3.10,36 een Nederlands record. Dat was vrijdag door Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela in de series op 3.10,69 gebracht. Polen won in 3.09,87. Zilver was voor de Dominicaanse Republiek (3.10,21) en de Amerikaanse ploeg (3.10,22) veroverde brons.

Gedoe met diskwalificaties

Vooraf was er nogal wat te doen over het deelnemersveld in die historische finale van de gemengde kwartetten. De Amerikaanse en Dominicaanse ploeg werden vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens onreglementaire wissels. Uren later besloot de jury na protest de uitsluitingen terug te draaien.

De Nederlandse delegatie in Tokio plaatste daar grote vraagtekens bij en diende weer protest in tegen dat jurybesluit. Toch stonden de Amerikanen en de Dominicanen in de eindstrijd en dat betekende twee geduchte tegenstanders extra voor het Nederlandse team, dat vrijdag met 3.10,69 (Nederlands record) grote indruk maakte.

.

De vraag was of Nederland door het goede optreden in de serie de samenstelling zou wijzigen. Femke Bol, Nederlands snelste loopster op de 400 meter, bleef in de series aan de kant. Zelf verklaarde ze haar na haar sterke optreden in de series van de 400 meter horden dat ze niet zou lopen in de finale van de 4x00 meter gemengd. "Mijn focus ligt bij de 400 meter horden en de 4x400 meter met de vrouwenploeg."

In de Japanse avond bleek alles anders. Bol, pas 21 jaar en debutante op de Spelen, verving toch Lisanne de Witte. En ook Liemarvin Bonevacia, Nederlands recordhouder op de 400 meter, maakte zijn opwachting. Hij verving Jochem Dobber, die in de serie nog als startloper fungeerde.

Ramsey Angela ligt kort voor de finish nog tweede EPA

Die opstelling maakte duidelijk dat er in het Nederlandse kamp wel degelijk grote kansen werden gezien op een medaille. Bol had al een hordenrace uit de ochtend in de benen en Bonevacia komt zondagochtend in Japan weer in actie in de series van de 400 meter. De nieuwkomers gaven de Nederlandse ploeg een injectie en tot de laatste honderd meter zicht op een medaille.

Indruk

Bonevacia maakte als startloper indruk en hield iedereen achter zich. Klaver kon dat de eerste bocht nog volhouden, maar zag toen wat concurrentes voorbijkomen. Uiteindelijk begon Bol als nummer vier aan haar race. Het Nederlandse loopwonder deed wat ze kon en bracht slotloper Angela in medaillepositie.

De 21-jarige Nederlander deed wat hij kon, nam zelfs de leiding. Het werd een ongekende strijd om de medailles met Polen, de Dominicanen en de Amerikanen. Op het laatste rechte stuk moest Ramsey zich gewonnen geven in het duel om goud, zilver en brons.

"Dit is heel erg balen", stamelde Bol na afloop. "We hebben allemaal hartstikke goed gelopen. Het was gewoon net niet genoeg." Ze had getwijfeld over deelname, maar na de series 400 meter horden voelde ze zich goed. Ik mocht zelf kiezen. En ik sta er nog steeds achter dat ik heb gelopen."

STER reclame