Bij Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela heerste na afloop van de finale van de 4x400 meter gemengd estafette zowel teleurstelling als trots. Het Nederlandse kwartet greep op de Olympische Spelen in Tokio net naast een medaille.

"Het was helaas net niet genoeg, maar we hebben hartstikke goed gelopen allemaal", keek Bol terug op de thrillerachtige ontknoping van de strijd om de medailles.

Estafetteteam trots op vierde plaats in Tokio: 'Dit is echt al heel goed voor ons'

Dat was waar, want het kwartet noteerde met 3.10,36 een Nederlands record. "We hadden allemaal al goede tijden staan", vertelde Klaver na afloop. "We hadden nog nooit een plak gehaald met de estafette en nu worden we gewoon vierde. Dit is echt al heel goed. Ik ben supertrots op het team."

Voor slotloper Angela heerste na afloop toch nog teleurstelling. "Meestal ben ik op het laatste stuk het sterkst, maar de andere jongens liepen gewoon sneller. Het is zuur zo'n vierde plaats, maar we stonden in de finale en dat is al een prestatie op zich. We hebben het uiterste eruit gehaald."

Protest

Achter olympisch kampioen Polen veroverde de Dominicaanse Republiek het zilver en de Amerikaanse ploeg pakte het brons. Vooraf was er nogal wat te doen over het deelnemersveld, want de Amerikaanse en Dominicaanse ploeg werden vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens onreglementaire wissels.

Uren later besloot de jury na protest de uitsluitingen terug te draaien. Daar plaatste de Nederlandse delegatie in Tokio grote vraagtekens bij en die diende weer protest in tegen dat jurybesluit. Toch stonden de Amerikanen en de Dominicanen in de eindstrijd.

Bekijk hieronder een alternatieve montage van de finale van de 4x400 meter gemengd estafette.

"Alle andere landen in de finale hebben geprotesteerd tegen dat besluit", vertelde Klaver. "Helaas heeft het niet geholpen, maar er waren heel veel punten waarop zij gediskwalificeerd hadden moeten worden. Dus ze mogen van geluk spreken dat ze in de finale stonden."

Angela: "Best wel onprofessioneel, want ze wisten ook niet wat de regels zijn. Maar goed, als ze daarmee toch tweede en derde kunnen worden, dan zegt dat ook wel weer iets over hun talent."

STER reclame