Deze foto van de aanhouding werd verspreid door de Poolse douane Straz Graniczna

Poolse grensbewakers hebben de afgelopen twee dagen een recordaantal illegale migranten aan de grens met Wit-Rusland aangehouden. De Poolse regering zegt dat Wit-Rusland de migranten doelbewust stuurt als vergelding voor het verlenen van asiel aan de dissidente atlete Kristina Timanovskaja.

Vandaag werd een groep van 71 voornamelijk Iraakse migranten opgepakt, gisteren werd een groep van 62 mensen tegengehouden. Dat zijn bij elkaar meer migranten dan in heel 2020 aan de Wit-Russische grens werden gearresteerd (122). In heel juli werden 242 migranten aangehouden.

Buurland Litouwen kampt al langer met een toenemende instroom van illegale migranten vanuit Wit-Rusland. Dat begon in juni, kort nadat westerse landen nieuwe sancties tegen het regime van president Loekasjenko hadden ingesteld. Dat gebeurde in reactie op de arrestatie van activist Roman Protasevitsj. In totaal zijn dit jaar 4100 mensen via Wit-Rusland Litouwen binnengekomen, vijftig keer zoveel als in 2020.

Volgens de Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken Maciej Wasik voert Wit-Rusland een "hybride oorlog" met de Europese Unie, door "immigranten als levend wapen" te gebruiken. Door de illegale migratie zou de EU moeten worden gedestabiliseerd.

Correspondent Saskia Dekkers ging eerder voor Nieuwsuur mee op patrouille met de Litouwse grenswacht:

Loekasjenko heeft nooit ontkend de migranten doelbewust door te laten en heeft er in het verleden ook op gehint. Zo zei hij dit voorjaar dreigend: "Wij houden migranten en drugs nu nog tegen voor jullie. Dat zullen jullie zelf moeten oplossen."

Volgens Litouwen haalt Wit-Rusland de migranten actief op uit Irak. Ook Wit-Russische oppositiemedia hebben foto's van groepen Irakezen die aankomen op het vliegveld van Minsk en via touringcars worden begeleid op hun doorreis.

De Europese Commissie heeft de Wit-Russische gezant in Brussel ter verantwoording geroepen vanwege de georganiseerde migratiestroom. Ook liet een woordvoerder vandaag weten dat er gesprekken worden gevoerd met de Iraakse overheid over de kwestie. Onlangs bezocht de Litouwse minister Landsbergis van Buitenlandse Zaken Irak; als gevolg van die reis zou Iraqi Airways vluchten naar Minsk hebben teruggeschroefd.

Minsk: Litouwse grenswacht doodt migrant

Ondertussen stelt Loekasjenko dat juist Litouwen de illegale migratie als wapen inzet. Het Baltische land heeft de grenswachten sinds deze week de opdracht gegeven illegale migranten terug de grens over te zetten, de zogeheten pushbacks. In reactie daarop heeft Loekasjenko de grenswachten opgedragen "elke meter van de grens af te sluiten".

Volgens Minsk worden de migranten ernstig toegetakeld door de Litouwse grensbewakers. Daardoor zou deze week een man zijn overleden. "Ze gooien dode en halfdode mensen op ons grondgebied", zei Loekasjenko in een toespraak voor veiligheidsfunctionarissen, waarin hij de Litouwers voor "nazi's" uitmaakte.

Vilnius ontkent het overlijden van de man en spreekt van desinformatie. "Een overduidelijke provocatie", aldus de Litouwse minister Anusauskas van Defensie.

Ook ruzie met Oekraïne

Loekasjenko heeft eerder vandaag ook uitgehaald naar de zuidelijke buur Oekraïne. Volgens de president is Oekraïne een nieuwe bedreiging voor Wit-Rusland, omdat de regering in Kiev ervoor heeft gekozen de confrontatie met Wit-Rusland aan te gaan.

Dinsdag werd in Kiev de Wit-Russische activist Vitali Sjisjov opgehangen aan een boom aangetroffen in een park. Zijn telefoon en andere bezittingen waren verdwenen. De Oekraïense politie doet onderzoek naar de toedracht, Sjisjovs vrienden en collega's gaan uit van een moord, die moest lijken op een zelfmoord.

De Oekraïense president Zelensky zei daarop dat iedere Wit-Russische balling in zijn land "bijzondere en betrouwbare bescherming" moet ontvangen.

Loekasjenko wil dat de grens met Oekraïne, net als die met de EU, wordt afgesloten. "Vanaf vandaag zal niemand meer vanuit het westen of zuiden een stap in Wit-Rusland zetten."

STER reclame