1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Timanovskaja wil graag terugkeren naar 'een vrij Wit-Rusland'

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja hoopt ooit terug te keren naar een "vrij Wit-Rusland". Dat heeft ze in een persconferentie in Polen gezegd. "Het is mijn thuisland en ik heb het land niet verraden", aldus de Wit-Russische.

De 24-jarige sprintster landde gisteren in Warschau, waar zij een humanitair visum heeft gekregen. Timanovskaja bedankte het land vandaag voor de geboden hulp. Ook zei ze landgenoten die in een vergelijkbare situatie verkeren te willen helpen.

Timanovskaja, die voor Wit-Rusland uitkwam op de Olympische Spelen in Tokio, klopte vorige week aan bij de Poolse ambassade in Tokio. Dat deed ze nadat de Wit-Russische autoriteiten haar hadden gesommeerd om de Olympische Spelen te verlaten.

Niet veilig

Timanovskaja zegt dat haar familie vreest dat ze naar een psychiatrisch ziekenhuis of een gevangenis zal worden gestuurd, als ze terugkeert naar Wit-Rusland. Haar oma zou haar in een telefoongesprek hebben verteld dat het niet veilig is om terug te gaan. "Mijn oma belde me toen ik al naar de luchthaven werd gereden", aldus de atlete. "Alles wat ze zei was: 'kom niet terug, het is niet veilig'. Ik had 10 seconden om te beslissen."

Voor de atlete was het een grote verrassing dat het zo uit de hand is gelopen:

Timanovskaja: 'Ik ben verbaasd dat dit zo'n politiek schandaal is geworden'

De sprintster ontkent verder ooit politiek-activistisch te zijn geweest. "Ik heb me altijd afzijdig gehouden van de politiek, ik ben nooit naar protesten geweest en ik heb me nooit tegen de Wit-Russische regering uitgesproken."

De autoriteiten van Wit-Rusland stuurden de atlete weg nadat zij op haar Instagrampagina kritiek had geuit op haar coaches. Die zouden haar gedwongen hebben mee te doen aan een estafetteonderdeel waarop ze geen wedstrijdervaring had. Vervolgens zou de atlete tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio zijn gebracht.

Al eerder gaf ze aan te vrezen dat ze bij terugkeer naar Wit-Rusland gestraft zal worden. Het olympisch comité van Wit-Rusland houdt vol dat Timanovskaja is weggestuurd uit Tokio vanwege een negatief doktersadvies.

De sprintster sprak eerder met persbureau AP over haar angst hiervoor:

Timanovskaja spreekt: 'Er waren hints dat mij meer stond te wachten'

De kwestie rond Timanovskaja wordt internationaal nauwgezet gevolgd. Afgelopen voorjaar deed zich een vergelijkbaar incident voor, waarbij de Wit-Russische journalist en activist Roman Protasevitsj betrokken was. Een vliegtuig waarin de criticus van president Loekasjenko zat, werd naar Minsk omgeleid. Eenmaal in Minsk werd Protasevitsj aangehouden. Dat leidde tot protest tegen het regime van Loekasjenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl