In een park in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, is een Wit-Russische activist dood gevonden. De man was gisteren als vermist opgegeven.

Het gaat om Vitali Sjisjov. Hij was het hoofd van een organisatie die gevluchte Wit-Russen helpt. Zijn partner had hem als vermist opgegeven nadat hij niet thuis was gekomen van een hardlooprondje. Een Wit-Russische journalist twitterde gisteren dat Sjisjov volgens vrienden de laatste tijd werd gevolgd.

Het lichaam van Sjisjov werd opgehangen gevonden in een park in Kiev, niet ver van zijn huis. Over de toedracht is nog niets bekend. Volgens de politie waren zijn telefoon en andere persoonlijke bezittingen verdwenen. De Oekraïense politie is een onderzoek begonnen. Alle scenario's liggen open, ook dat er mogelijk sprake is van een moord die moet lijken op zelfmoord.

Belarusian House in Ukraine

Sjisjov gaf leiding aan het Belarusian House in Ukraine. Op de website staat dat de organisatie helpt bij het zoeken van woonruimte en werk voor mensen die het regime ontvlucht zijn. Ook regelen ze rechtsbijstand. Sjisjov zou zelf in de herfst van 2020 naar Oekraïne gevlucht zijn uit angst voor vervolging in Wit-Rusland.

In een verklaring zegt de organisatie er niet aan te twijfelen dat Sjisjov is geliquideerd. Uit meerdere bronnen zouden er aanwijzingen zijn gekomen dat er plannen waren om de dissident te ontvoeren of te doden. De groep wil blijven vechten om de waarheid over de dood van Sjisjov op tafel te krijgen.

Ook oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft gereageerd. Op sociale media schrijft ze dat ze kapot is van de dood van Sjisjov. Het is volgens haar het bewijs dat gevluchte Wit-Russen ook in het buitenland niet veilig zijn. Haar gedachten zijn bij zijn familie en ze bedankt de Oekraïense regering dat er een onderzoek wordt ingesteld. Zelf verblijft Tichanovskaja sinds de verkiezingen van vorig jaar in Litouwen.

De afgelopen weken is de druk op non-gouvernementele organisaties en onafhankelijke media in Wit-Rusland flink opgevoerd. Er zijn meer dan 200 invallen gedaan in kantoren en huizen van activisten en journalisten. Tientallen mensen zijn opgepakt. Volgens president Loekasjenko hoort dit bij zijn belofte om het land te verlossen onruststokers en buitenlandse krachten.

Vorig jaar won Loekasjenko voor de zesde keer de verkiezingen. Volgens de oppositie en westerse regeringen was er sprake van grootschalige fraude. In navolging daarvan waren er maanden van grootschalige demonstraties die vaak hard werden neergeslagen. Meer dan 35.000 mensen zouden zijn gearresteerd of ontvoerd door Wit-Russische veiligheidsdiensten.

STER reclame