Betogers voor het gebouw van de raad in Parijs AFP

De omstreden Franse coronawet gaat er komen. Vorige week stemden beide Kamers van het Franse parlement al in, nu heeft ook de Grondwettelijke Raad de wetgeving grotendeels goedgekeurd. Daarmee is de laatste horde voor de wet genomen.

Fransen en mensen die het land bezoeken mogen vanaf volgende week alleen nog kroegen, restaurants en sommige winkelcentra in als ze in het bezit zijn van een coronapas. Voor winkelcentra geldt dit alleen als lokale autoriteiten daartoe besluiten en er een grote kans is op besmettingsgevaar. Daarbij moeten mensen altijd toegang houden tot essentiële goederen.

Om de pas te krijgen moet je bewijzen dat je gevaccineerd bent, aantonen dat je recent bent hersteld van het virus of een negatieve coronatest laten zien.

Ook komt er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. De regering van president Macron vindt die maatregelen nodig om de opkomst van de deltavariant van het coronavirus tegen te gaan.

Protest

Veel Fransen gingen de afgelopen weken de straat op om te protesteren tegen de wet. Alleen al op 25 juli waren er ruim 160.000 demonstranten op de been. Tegenstanders vinden dat de regels veel te ver gaan. De raad gaat niet mee in die bezwaren. Volgens de raad gaat de wet niet in tegen de Franse grondwet omdat de wet als doel heeft om de gezondheid van de bevolking te beschermen.

Macron moet opstappen, scandeerden de demonstranten:

Opnieuw duizenden in Frankrijk de straat op tegen 'coronapas'

"Hier zullen de demonstranten niet blij mee zijn", zegt NOS-correspondent Frank Renout. "Dit is een steun in de rug voor president Macron en zijn beleid. Afgelopen weekend zagen we in totaal meer dan 200.000 mensen die de straat op gingen. Zaterdag zullen er een hele hoop weer de straat op gaan."

Er zijn twee onderdelen die volgens de raad niet mogen. Een zorgmedewerker met een kortlopend contract mag niet ontslagen worden als deze een vaccin weigert en de verplichte tiendaagse quarantaine na een coronabesmetting gaat volgens de raad ook te ver.

STER reclame