NOS NieuwsAangepast

Eerste arrestatie Mallorca-zaak, man (19) verdacht van tweemaal poging doodslag

De politie heeft een eerste verdachte aangehouden in de zaak rond mishandelingen op Mallorca vorige maand, waardoor een 27-jarige man uit Waddinxveen om het leven kwam. Het gaat om een 19-jarige man uit Hilversum, die wordt verdacht van tweemaal poging tot doodslag.

Hij wordt ervan verdacht dat hij in de vroege ochtend van 14 juli bij twee verschillende incidenten op Mallorca twee slachtoffers tegen het hoofd heeft geschopt. Bij het tweede geweldsincident werd de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen dodelijk verwond, maar de nu opgepakte verdachte zou niet degene zijn die hem tegen het hoofd schopte. Carlo Heuvelman overleed vier dagen na de mishandeling aan de verwondingen die hij had opgelopen.

De eerste mishandeling vond plaats in de buurt van een café en de tweede op de boulevard. Van beide vechtpartijen zijn camerabeelden gemaakt en over beide incidenten hebben getuigen verklaringen afgelegd. Dit heeft volgens het OM geleid tot de verdenking van tweemaal poging tot doodslag.

Geen beelden fatale mishandeling

Ook van de tweede mishandeling op de boulevard zijn dus camerabeelden, maar op die beelden is niet het moment te zien dat Heuvelman wordt belaagd. Het slachtoffer van de schoppende bewegingen op de beelden die veel zijn gedeeld op internet is niet Heuvelman, maar een vriend van hem, is de conclusie van het OM op basis van Spaans onderzoek.

Het onderzoek is nog in volle gang. Er wordt nog bekeken wat de rol is van de andere betrokkenen. Op basis van de beelden probeert de politie hun identiteit vast te stellen. Volgens een persofficier is er "zicht op andere personen die al dan niet betrokken waren".

'Zien dat het de maatschappij erg beroert'

Hoewel al veel omstanders zich hebben gemeld, roept de politie getuigen nog steeds op om zich te melden. Met de getuigenverklaringen en aanvullende beelden die zijn gefilmd door omstanders, hoopt het OM te kunnen reconstrueren wie wat heeft gedaan en wie er verantwoordelijk kan worden gehouden voor de fatale mishandeling.

"We zien dat het een zaak is die de Nederlandse maatschappij erg beroert (...) Tegelijkertijd is het natuurlijk onvoldoende om te weten of iemand erbij is geweest. Het is onze taak om te onderzoeken wat daar exact is gebeurd, wie wat heeft gedaan. En wat is nou het strafrechtelijke verwijt dat die mensen gemaakt kunnen worden. Met dat onderzoek zijn we bezig en daar maken we vorderingen in", aldus de persofficier op NPO Radio 1.

De 19-jarige uit Hilversum is vanochtend rond 07.00 uur opgepakt. Het tijdstip is volgens het OM niet toevallig. "Dat is bewust. Daar heeft huiszoeking plaatsgevonden en dan wil je er op tijd bij zijn."

Inmiddels hebben elf Nederlanders als getuige een verklaring afgelegd. Acht van hen hebben zelf ook aangifte gedaan, omdat zij die avond zelf ook slachtoffer van geweld zouden zijn geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl