NOS Nieuws

Oproep OM: stop met digitale heksenjacht in mishandelingszaak Mallorca

Het Openbaar Ministerie (OM) roept mensen op te stoppen met het delen van foto's, persoonsgegevens en geruchten die te maken hebben met de fatale mishandeling op Mallorca eerder deze maand. Volgens justitie is sprake van een digitale heksenjacht en gaan op sociale media "veel wilde verhalen" rond die worden gepresenteerd als feiten.

Op 14 juli werd de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op Mallorca mishandeld door een groep Nederlandse jongeren. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Dinsdag werd bekend dat het Nederlandse OM de mishandelingszaak overneemt van justitie in Spanje, op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter.

'Rijke ouders'

Dat nieuws leidde op sociale media tot speculaties over de toedracht van de overname. Zo werd beweerd dat de moeder van een van de verdachten in Nederland officier van justitie is. Het OM noemt dit soort 'wilde en onjuiste verhalen' vandaag buitengewoon kwalijk. "Ook is er geen sprake van dat 'rijke ouders' het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden", schrijft justitie in een verklaring.

Volgens het OM heeft de Spaanse onderzoeksrechter Nederland verzocht om de strafvervolging van de verdachten over te nemen. Justitie moest daaraan wel gehoor geven, staat in de verklaring, omdat er geen weigeringsgronden waren. Een weigeringsgrond zou bijvoorbeeld zijn dat vervolging in Nederland in strijd is met de mensenrechten.

Waarom Spanje de zaak heeft overgedragen is nog niet helemaal duidelijk, maar persofficier Bart Nitrauw heeft wel een vermoeden, zei hij eerder:

Openbaar Ministerie: 'Spanje heeft ons gevraagd mishandelingszaak over te nemen'

In de verklaring van het OM wordt ook een lijst genoemd met namen van de vermeende daders van de fatale mishandeling, die is gepubliceerd op de website GeenStijl. Justitie zegt het bestaan van die lijst te betreuren. "Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende."

Het OM vreest dat eventuele verkeerde conclusies onschuldige mensen in grote problemen kunnen brengen. "Bovendien bezorgt deze digitale heksenjacht politie en OM een hoop extra werk, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben."

Het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van nog niet berechte verdachten kan volgens justitie tot strafvermindering leiden. "Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl