NOS Nieuws

Branden teisteren Zuidoost-Europa, het vuur en de verwoesting in beeld

In Zuidoost-Europa hebben de autoriteiten de handen vol aan een hittegolf en grote bosbranden. In Turkije, Griekenland en Italië zijn mensen gewond geraakt, huizen verwoest en moesten toeristen en bewoners worden geëvacueerd. Een overzicht van de branden in beeld.

In Italië rukte de brandweer afgelopen weekend meer dan 800 keer uit voor branden op onder meer Sicilië (250) en in Apulië en Calabrië (130). Woningen en strandresorts zijn ontruimd. Op Sicilië werd het afgelopen weekend 45 graden. "In Italië is het natuurlijk vaker warm. Maar die uitschieters tot boven de 40 graden zijn toch echt uitzonderlijk", zegt correspondent Heleen D'Haens.

Brand op een strand in de buurt van Catánia, Sicilië
Verwoesting op een strand in de buurt van Catánia
Dit is aan de Adriatische kust bij Pescara; ook daar trof een brand de kustgebieden

In delen van Griekenland wordt het de komende dagen mogelijk 44 of 45 graden. De brandweer heeft mensen opgeroepen om te evacueren omdat gevreesd wordt dat de branden zich nog gaan uitbreiden. Meteorologen spreken al over een "historische hittegolf".

Brandweerlieden in de buurt van Patras, Griekenland
Een afgebrand strand vlakbij het Griekse Patras
Een blushelikopter boven het Griekse eiland Rhodos

In Turkije zijn de meeste bosbranden inmiddels onder controle. Ze hebben wel flinke schade aangericht: 95.000 hectare bos is verwoest en mensen moesten via de zee worden geëvacueerd. De Europese Commissie heeft hulp geboden en spreekt in een verklaring van "ongekende bosbranden".

Branden in de buurt van Marmaris, Turkije
De straten worden nat gemaakt in Turunc, Turkije, voordat de buurt wordt geëvacueerd.
Mensen wachten om geëvacueerd te worden in Marmaris. In het hele gebied hangt rook

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl