Marit Bouwmeester NOS

Marit Bouwmeester is er bij de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd goud te veroveren in de klasse Laser Radial. De 33-jarige Nederlandse, die in Rio vijf jaar geleden nog goud won, kwam niet verder dan de derde plaats.

Na het zilver in 2012 en het goud in 2016, is er nu dus brons voor Bouwmeester.

In de medalrace moest Bouwmeester zeven punten goedmaken op de Deense Anne-Marie Rindom. Ze moest, met andere woorden, Rindom vier plaatsen achter zich laten in het veld van tien boten.

Marit Bouwmeester ANP

Bij de start maakte Marit Bouwmeester de opdracht niet bepaald eenvoudiger. Ze dacht dat ze in de fout ging en draaide voor de zekerheid nog een keer om. Daardoor begon ze aan de race met een achterstand. Ze kwam als achtste van de tien boten door bij de eerste boei.

Start

"Jeetje mina, zo wil je echt niet starten", reageerde Marcelien de Koning, drievoudig wereldkampioene zeilen, tijdens de race op haar start.

Richting de tweede boei knokte ze zich terug. Ze koos een andere lijn dan de Deense en dat leek haar vruchten af te werpen. Ze steeg naar de derde plaats en de Deense dobberde rond plaats acht. Er gloorde hoop, maar het veld lag nog dicht bij elkaar.

Bouwmeester zag Rindom richting de derde boei iets van haar achterstand goedmaken; de kemphanen lagen vierde en zesde. Bij vierde boei viel Bouwmeester stil, ze zag de Deense dichterbij komen en op dat moment was de strijd om goud voorbij. De Zweedse Josefin Olsson won de race en ging Bouwmeester, die als zesde finishte, in het klassement nog voorbij.

STER reclame