Bouwmeester profiteert van slechte dag grote concurrente Rindom Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Marit Bouwmeester heeft weer volop zicht op titelprolongatie in de Laser Radial-klasse na een enorme blunder van klassementsleider Anne-Marie Rindom. De Deense liet de tiende race lopen, onterecht in de veronderstelling dat ze gediskwalificeerd was.

Met alleen de medalrace op zondag nog te gaan staat Bouwmeester daardoor op nog slechts zeven punten van Rindom, terwijl het verschil tot dan onoverbrugbaar leek.

Voor de start van de tiende race werd Rindom bestraft voor een manoeuvre dicht bij de boot van Bouwmeester. De Deense dacht dat ze daarvoor gediskwalificeerd zou worden, zoals gebruikelijk is. Op de Spelen gelden echter andere regels, waardoor Rindom gewoon had mogen starten.

In plaats daarvan keek ze in tranen toe hoe de rest van het veld de race afwerkte, in de wetenschap dat het mislopen van de race haar 45 punten zou kosten en een zeker lijkende olympische titel op losse schroeven kwam te staan.

Kijk hieronder naar de uitleg van voormalig zeilster Marcelien de Koning over wat Rindom allemaal verkeerd doet bij de start van race 10:

De Koning legt zeilregels uit: 'Rindom had gewoon mee mogen doen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bouwmeester zeilde vervolgens naar de zevende plaats en verkleinde haar achterstand tot zeven punten van Rindom. Voor goud moet ze de Deense in de medalrace op zondag minstens vier plaatsen voorblijven.

'Blij dat ik kans heb'

Donderdag leek zilver voor Bouwmeester na twee slechte races het hoogst haalbare. Daarvoor deed ze goede zaken met winst in de negende race, terwijl vrijwel al haar concurrenten veel punten pakten.

Ze klom naar de tweede positie in het klassement, maar had toen nog altijd een ruime achterstand op Rindom. Door de fout van de Deense kwam het goud voor Bouwmeester echter weer binnen handbereik.

"Volgens mij heeft ze een fout gemaakt en had ze nog mee mogen zeilen", zei Bouwmeester al kort na afloop van de tiende race. "Normaal gesproken is dat niet zo, maar hier wel. Ik denk dat ze dat niet wist. Het is zoals het is."

Bouwmeester doet opeens weer mee om goud: 'Blij dat ik kans krijg om te strijden' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bouwmeester wist de boosheid over de in haar ogen onterechte diskwalificatie op donderdag achter zich te laten. "Ik dacht, wat er ook gebeurt, ik ga gewoon mijn beste zeilen laten zien. Ik ga er keihard voor vechten."

De omstandigheden waren lastig, maar Bouwmeester wist daar haar voordeel mee te doen. "Ik wist dat het zo'n dag ging worden, want met zachte wind is het supermoeilijk. Ik heb maximaal de druk opgevoerd in de hoop dat anderen zenuwachtig zouden worden."

Na twee goede races doet Bouwmeester zo toch weer mee om het goud. "Gezien deze hele week ben ik blij dat ik een kans heb."

STER reclame