NOS Sport

Bouwmeester zakt na valse start weg in het klassement, Heiner stijgt juist

Marit Bouwmeester kan prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial vergeten. De 33-jarige Friezin, die in 2012 naar zilver zeilde en vier jaar later naar goud, is na een fout bij de start in de zevende race geduikeld in het klassement en moet zelfs vrezen zonder medaille huiswaarts te keren.

Bouwmeester voer net voor de start van race 7 met vijf anderen de driehoek binnen tussen startlijn en eerste boei en dat is uit den boze als de zwarte vlag wappert.

De fout kwam Bouwmeester op 45 punten te staan, waardoor het resultaat van de eerste olympische race, waarin ze 21ste werd en die ze als schrapresultaat had staan, nu weer meetelt. Bouwmeester, die race 8 als zevende afsloot, duikelde van de derde naar de zevende plaats in het klassement.

'Pijnlijke fout'

"Volledig mijn eigen fout", analyseerde Bouwmeester eerlijk en nuchter. "Ik was te gretig en wilde hard pushen, maar dit was te veel. Ik voelde me superdom, want het waaide hard en er waren veel golven, precies mijn favoriete omstandigheden. Het was de meest pijnlijke fout die ik kon maken."

De Deense Anne-Marie Rindom lijkt hard op weg naar goud, terwijl Bouwmeester zich de komende twee races (vrijdag) plus medalrace (zondag) moet richten op zilver of brons.

Berkhout: 'Toernooi voorbij'

De 470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout, bij het laatste WK nog goed voor zilver, verging het nauwelijks beter dan Bouwmeester. Zij hadden na hun teleurstellende openingsdag een sterke tweede nodig, maar daar kwam met een 14de en 11de plaats bitter weinig van terecht.

"Ons toernooi is wel voorbij, kun je zeggen", opperde Berkhout zelfs. De 39-jarige winnares van olympisch zilver (in 2008 met Marcelien de Koning) en brons (in 2012 naast Lisa Westerhof) legde genadeloos de vinger op de zere plek. "In deze condities zijn we gewoon niet goed genoeg. Dat ligt met name aan een stukje scherpte en helderheid samen."

Er wacht Zegers en Berkhout, die na Londen 2012 de topsport vaarwelzegde maar zes jaar later toch weer de uitdaging aanging, nog drie wedstrijddagen (zes races) om te sleutelen aan de huidige veertiende positie in het klassement.

Heiner rukt op

Nicholas Heiner beleefde in de baai van Enoshima wel een prima dag. Hij noteerde bij de 'zware jongens' in de Finn twee tweede plaatsen en rukte van de zesde stek in de rangschikking op naar de vierde.

Giles Scott leidt de dans. De bijna twee meter lange titelhouder uit Engeland stelde op de eerste dag nog teleur met twee keer een negende plaats, maar ging vervolgens vier races op rij als winnaar over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl