De Olympische Spelen en Lilian de Geus: het is geen gelukkige combinatie. De Nederlandse windsurfster, die drie maanden geleden nog voor de derde keer wereldkampioene werd in de RS:X-klasse en favoriet was voor goud, grijpt ook in Tokio naast eremetaal.

Donderdag slaagde ze er niet in haar achterstand in te lopen. Ze werd in drie races achtereenvolgens 9de, 5de en 4de. Ten opzichte van de podiumplaatsen kijkt ze tegen een achterstand aan van 24 punten, met alleen de medalrace van zaterdag nog voor de boeg. Daarin kan ze maximaal 20 punten inlopen.

De Geus presteert in Tokio niet heel slecht. De 29-jarige wist een race te winnen, afgelopen zondag, maar ze stelde daar ook twee 11de, één 9de en twee 8ste plaatsen tegenover. Aangezien de windsurfsters slechts één resultaat mogen schrappen en de concurrentie (de Chinese Yunxiu Lu, de Britse Emma Wilson en de Française Charline Picon) constanter presteert, moet De Geus andermaal genoegen nemen met een olympisch diploma. In Rio kwam ze één puntje tekort voor brons.

Laatste kans

"Dit is bitter", zei De Geus teleurgesteld. Aangezien haar klasse verdwijnt op het olympische programma, was dit haar laatste kans.

"Ik ben trots op wat ik gedaan heb", doelt De Geus op haar wereldtitels, "maar ik had graag die olympische medaille gehad. Nu ga ik nog een laatste dag genieten in de RS:X-klasse en daarna gaat de plank weg. Dan wordt het waarschijnlijk foilen."

STER reclame