ANP
NOS SportAangepast

Titelhoudster Bouwmeester begint teleurstellend: 'Gevoel dat er nog heel veel gaat gebeuren'

Marit Bouwmeester is haar Olympische Spelen niet goed begonnen. De regerend olympisch kampioene in de Laser Radial-klasse eindigde in de eerste race in Tokio op de 21ste plaats en in de tweede op plek 14. De Duitse Svenja Weger gaat na de eerste zeildag aan de leiding.

Bouwmeester was de afgelopen jaren regelmatig op de Japanse wateren te bewonderen en streek voor deze Spelen als een van de eerste zeilers in Japan neer. Na haar olympische triomf vijf jaar geleden in Rio ging ze niet op vakantie, maar zocht ze meteen de volgende olympische locatie op om te trainen en een wedstrijd af te werken.

Maar alle opgedane kennis van de haven van Enoshima, waar de zeilers in actie komen, en de haast maniakale voorbereiding bleek zondagmorgen vooralsnog weinig waard. In de eerste race verloor Bouwmeester al snel de aansluiting met de snelste boten en kon ze haar achterstand niet meer inlopen.

Reuters
Marit Bouwmeester in actie op de Japanse wateren

In de tweede race, die enige tijd moest worden uitgesteld vanwege gebrek aan wind, lag Bouwmeester op een gegeven moment zelfs 34ste, maar ze herpakte zich en ging uiteindelijk als veertiende over de eindstreep.

Lokale plekken met wind

"Het is wat wat het is. Het zijn tricky omstandigheden hier. Ik denk dat ik twee keer hard bestraft ben: ik zeilde beter dan de resultaten laten zien. Maar het is een nog verre van voorbij", put ze hoop op de vele races die er nog op het programma staan op het Japanse water. "Het zit allemaal zo dicht op elkaar."

Maar wat is er dan precies zo 'tricky'? "Normaal gesproken heb je een stabiele wind op een baan. Die gaat dan een beetje heen en weer. Maar hier, ook omdat het water zo warm is, ontstaan er heel lokale plekken met wind en geen wind. Dat is anders dan anders."

"Dit is niet waarvoor ik kom en ook niet de start die ik wil, maar ik heb het gevoel dat er nog heel veel gaat gebeuren. Het is echt bizar wat je hier tegenkomt in de races. Ik baal ervan dat ik het vandaag niet beter heb laten zien, maar ik ben blij dat ik mij in die laatste race nog enigszins heb kunnen terugvechten en mezelf in de wedstrijd heb gehouden."

Tien races + medalrace

Maandagochtend staan race drie en vier op het programma. In totaal zeilen Bouwmeester en consorten tien races, plus een medalrace.

Het is voor hen zaak daarin zo min mogelijk punten te scoren, waarbij de slechtste van de tien resultaten mag worden weggestreept. De nummer één van elke race krijgt één punt, de nummer twee krijgt twee punten enzovoorts. In de medalrace worden de punten verdubbeld.

Bouwmeester staat voorlopig op 35 punten, goed voor een achttiende plaats in het algemeen klassement. Koploopster Weger heeft er 6.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl