Kiran Badloe Reuters Connect

Kiran Badloe ligt aardig op koers richting zijn doel in Japan; het veroveren van de olympische titel in de RS:X-klasse. Na de eerste dag ligt de windsurfer derde, achter de Zwitser Mateo Sanz Lanz en de Spanjaard Angel Granda Roque.

Een onvoorspelbare, aflandige wind die op een gegeven moment zelfs helemaal wegviel voorkwam dat Badloe zich direct voorin meldde. Die omstandigheden zijn voordeliger voor lichte windsurfers als Sanz Lanz en Granda Roque, die een kop kleiner en vele kilo's lichter zijn dan de 1.95 meter lange Badloe.

Met een vijfde plaats in de eerste race en een zevende plaats in de tweede, beide werden gewonnen door Sanz Lanz, hield Badloe de schade beperkt. Toen race drie van start ging, was de wind aangetrokken en toonde de drievoudig wereldkampioen zich direct de sterkste.

De 1,71 meter lange Mateo Sanz Lanz wint de eerste twee races Reuters

"De kop is eraf. We hebben in ieder geval nog niet verloren", constateerde Badloe na afloop. "Ik had in de eerste twee races graag nog een paar plekjes naar voren willen varen. Helaas. Maar dat gaan we hopelijk de rest van de week goedmaken."

"En de laatste race... supermooi. Het zeewindje kwam erin, we konden een beetje gaan planeren, dus het ging allemaal wat harder. Dat ligt mij gewoon goed, dan ben ik helemaal in mijn element en die race ging ook top", aldus Badloe.

De 26-jarige Badloe nam speciaal voor de Olympische Spelen een in het oog springend kapsel: hij liet een grote pijl in zijn haar scheren en verfde die blauw. Hij kreeg het idee van de animatieserie Avatar: The Last Airbender; hoofdpersoon Aang is met eenzelfde pijl getooid en kan alle vier elementen besturen. Dat is iets dat Badloe ook nastreeft.

De wind besturen lukte in de derde race in ieder geval al heel aardig. Badloe: "Dan volg ik de pijl, voel ik me goed, en het gaat achterlijk hard."

Maandagochtend staan race vier, vijf en zes op het programma. In totaal surfen Badloe en consorten twaalf races, plus een medalrace.

Het is voor hen zaak daarin zo min mogelijk punten te scoren, waarbij de slechtste van de tien resultaten wordt weggestreept. De nummer één krijgt één punt, de nummer twee krijgt twee punten enzovoorts. In de medalrace worden de punten verdubbeld.

Badloe staat voorlopig op 6 punten. Sanz Lanz heeft er 2, Granda Roque staat op 5.

Lilian de Geus ANP

Bij de vrouwen eindigde ook Lilian de Geus haar openingsdag van de RS:X-klasse met een positief gevoel. De regerend wereldkampioene begon weliswaar teleurstellend met een achtste en elfde plaats, maar schreef wel de derde race op haar naam.

Blij en kritisch

"Ik ben blij dat ik die laatste race kon pakken, want dat geeft toch een goed gevoel over de hele dag", sprak De Geus, die wel kritisch bleef. "Er moet wel een schepje bovenop. Ik hoop dat ik in het toernooi kan groeien en betere races kan laten zien. Het wordt een strijd tot en met het einde."

De Geus staat na de eerste dag op de zesde plaats met 20 punten. Titelverdedigster Charline Picon, één van de grootste titelconcurrenten van De Geus, gaat met 9 punten aan kop. De Française begon haar toernooi met een eerste, zesde en tweede plaats.

Het is voor De Geus haar tweede olympische deelname. De Blaricumse greep bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro net naast de medailles met een vierde plaats.

De Geus: 'Blij met laatste race, maar er moet een schepje bovenop' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame