Goedemorgen! Het is vandaag zwarte zaterdag en dat betekent: drukte op wegen naar het zuiden. En de 25e editie van de Pride Amsterdam gaat van start, vanwege corona weer grotendeels online.

Het weer: Vandaag waait het stevig uit het westen. Daarbij trekken flink wat buien over ons land, mogelijk met onweer en windstoten. De temperatuur blijft steken op 19 of 20 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint de 25e editie van de Pride Amsterdam. Net als vorig jaar is er vanwege corona geen kleurrijke botenparade op de Amsterdamse grachten. Wel zijn er kleine vieringen en er is een online programma. Een grote feestelijke viering van het 25-jarig bestaan van de Pride wordt doorgeschoven naar volgend jaar.
  • Het is zwarte zaterdag: de drukste dag van het jaar op Europese autowegen. Vooral in Frankrijk worden lange files verwacht, maar ook in Zuid-Duitsland en bij de Gotthardtunnel in Zwitserland wordt het waarschijnlijk druk. Gisteravond stonden daar al meerdere files.

En natuurlijk staat er ook op de Olympische Spelen weer genoeg op het programma. Hieronder zie je waar en wanneer de Nederlandse sporters vandaag in actie komen.

Lees hier hoe 'onze' olympiërs vannacht hebben gepresteerd.

Programma Olympische Spelen 31 juli NOS

Wat heb je gemist?

De problemen met de dienstregeling door krapte in het rooster duurt nog twee maanden, tot 1 oktober. Dat bevestigt spoorbeheerder ProRail nadat reizigersorganisatie Rover daarvan melding had gemaakt.

De afgelopen dagen vielen er meerdere treinverbindingen urenlang uit door personeelstekorten. Zo reed woensdag de sprinter tussen Utrecht en Baarn niet en vielen tussen Amersfoort en Amsterdam en tussen Utrecht en Almere intercity's uit.

De oorzaak is dat er op de verkeersleidingspost in Utrecht te weinig medewerkers beschikbaar zijn. Door de hoge roosterdruk kunnen door een enkele afmelding al treinen uitvallen. Volgens ProRail zijn er na 1 oktober minder mensen met verlof en worden er dan minder problemen verwacht.

"De onderbezetting duurt al langer en we doen altijd het maximale om het uitvallen van treinen te voorkomen. De verkeersleiders tonen maximale flexibiliteit en komen ook werken op hun vrije dagen, maar mensen moeten wel op vakantie kunnen voor hun rust", laat de spoorbeheerder weten.

ProRail heeft zestig vacatures op een personeelsbestand van 750 mensen. Dat levert in de zomer sowieso krapte op door vakantie. Het tekort wordt nog eens verergerd door ziekte of vermoedens van corona, omdat er niet kan worden thuisgewerkt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is bijna vol en daarom wordt een nieuwe crypte aangelegd. Daarvoor moeten andere, eeuwenoude graven worden geruimd, veelal van rijke inwoners van Delft. Die konden tot begin 19e eeuw in de kerk worden begraven.

Die oude graven worden eerst onderzocht door archeologen. Zij begonnen deze week met hun onderzoek rond het praalgraf van Willem van Oranje:

Grafkelder van de Oranjes wordt uitgebreid, eerst archeologisch onderzoek

Fijne zaterdag!

STER reclame