Reuters Connect

De een overleefde twee weken geleden op Silverstone een klap in de bandenstapel met een impact van 51G, de ander won ondanks een tijdstraf zijn thuisrace. De titelstrijd in de Formule 1 is ontbrand.

WK-leider Max Verstappen en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton zorgen anderhalve week na hun eerste echte aanvaring nog steeds voor verhitte discussies op internet. Verstappen heeft er zelf weinig van meegekregen. "Ik heb mijn telefoon niet veel gebruikt. Ik heb vooral uitgerust."

De discussie die begon met de schuldvraag over de huiveringwekkende crash gaat inmiddels vooral over de omstreden jubelstemming bij Hamilton en zijn renstal Mercedes na afloop van de grand prix. Verstappen draaide op zijn sociale kanalen niet om de hete brij heen. Hij noemde het gedrag van zijn rivalen respectloos en onsportief.

Red Bull, het team van Verstappen, vroeg de internationale autofederatie om extra straf voor Hamilton en Mercedes, maar daar wilde de FIA niets van weten. "Hopelijk komt er nu een einde aan de poging om twijfel te zaaien over de integriteit van Lewis", reageerde Mercedes opgelucht en ongewoon fel.

Eerste terugblik

Voor het eerst sinds de Britse grand prix blikken Verstappen en Hamilton terug op de Silverstone-clash. Dat gebeurt op de Hungaroring bij Boedapest, waar de elfde GP van dit seizoen plaatsvindt.

Het is een lastig duel tussen journalisten en coureurs, dat in essentie draait om botsende agenda's: reporters willen krantenkoppen en oneliners, terwijl de lijdende voorwerpen alweer bezig zijn met de volgende race. In de woorden van Verstappen: "Focussen op het weekend, zorgen dat we optimaal presteren en de WK-leiding behouden. Ik ben hier om de race te winnen."

Ik heb Max gezegd dat ik hem respecteer. Misschien is dat nu niet wederzijds, maar dat is prima.

Lewis Hamilton

De hoofdrolspelers wegen hun woorden en houden het aanvankelijk kort en krachtig. "Alles wat moest worden gezegd, is al gezegd na de vorige race", stelt Hamilton. Ook Verstappen heeft weinig trek in een bloemlezing. "Ik heb geen zin om me in de mediahype te mengen. Ik ben hard in de banden geknald en veel WK-punten kwijt door iemand anders. Ik ben niet blij, maar het is niet terug te draaien."

Verstappen spreekt zich toch uit

Gevraagd naar zijn mening over de straf die Hamilton van de wedstrijdleiding kreeg, laat Verstappen zich toch verleiden. "De tien seconden straf die Lewis kreeg, was niet correct. Hij elimineert zijn rivaal en kan vervolgens alsnog de race winnen. We zijn in een race 40 à 50 seconden sneller dan de rest van het veld. Tien seconden is niks."

Verstappen blijkt het gedetailleerde besluit van de wedstrijdleiding en de onderbouwing niet te hebben gezien. "Ik zat toen in een helikopter op weg naar het ziekenhuis en heb dat statement niet gelezen."

De wedstrijdleiding schrijft in het verdict dat Hamilton grotendeels, maar niet volledig schuldig is. "Onbegrijpelijk", vindt Verstappen. "Ik geloof niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik ook voor een paar procent schuld heb. Wat moet ik dan doen? De baan af gaan om hem nog meer ruimte te geven?"

Verstappen wast zijn handen in onschuld. "Ik lees overal dat ik zo'n agressieve coureur ben, maar dat is onzin. Ik race hard, maar fair. Ik heb in de Formule 1 bijna nooit iemand geraakt en heb nul strafpunten op mijn licentie."

En terugblikkend op Silverstone weet Verstappen zeker dat hem geen blaam treft. "Ik had Lewis in de muur kunnen duwen, maar gaf net genoeg ruimte. Ik zat aan de buitenkant en verwachtte niet dat hij zoveel risico zou nemen. Lewis maakte in de bocht een inschattingsfout. Zo zie ik dat."

Telefonisch contact

Na de podiumceremonie op Silverstone zei Hamilton dat hij contact zou leggen met Verstappen. Hij heeft zich aan zijn woord gehouden, bevestigt de 23-jarige Nederlander. "Lewis heeft gebeld. Ik ga niet in op de details, maar we hebben gepraat."

Hamilton geeft desgevraagd een iets uitgebreidere weerslag. "Ik wilde weten of Max weer oké was. Geen enkele coureur wil een collega verwonden. Ik heb gezegd dat ik hem respecteer. Misschien is dat nu niet wederzijds, maar dat is prima."

Lewis Hamilton in Hongarije Reuters Connect

Luisterend naar Verstappen lijkt het gesprek weinig te hebben opgeleverd. "Ik hoef mijn gelijk niet te halen, maar ik vind het nog steeds respectloos hoe Lewis en Mercedes de zege hebben gevierd. Wapperen met de Britse vlag alsof er niks is gebeurd; zo vier je een zege niet als je iemand met 51G de banden in jaagt. Ik zou niet zo gezien willen worden. Het laat hun ware aard zien. Het toont aan hoe ze echt zijn."

Hamilton is zich nog steeds van geen kwaad bewust. "Ik wist na de race niet van Max' ziekenhuisbezoek. Ik zag hem op de schermen uit de auto komen, hoorde dat hij oké was en had verder geen idee."

Van onsportief en respectloos gedrag is volgens de zevenvoudig kampioen geen sprake. "Het was mijn thuisrace en we hebben keihard gewerkt voor dit resultaat. Het was een monumentale zege. Het was geweldig om zoveel feestende fans te zien en ik ga mijn emoties niet verbergen."

Titelgevecht

Hamvraag is hoe groot de deuk in de onderlinge verhoudingen is. Verstappen wil het liefst een streep onder Silverstone zetten. "We zijn racers. We gaan gewoon door met ons titelgevecht. Wat mij betreft is er niks veranderd. Ik ben gedreven en ga gewoon door zoals ik altijd race."

Hamilton beseft dat de grand prix van Hongarije een kantelpunt in het WK kan zijn. "Ik heb hier al acht keer gewonnen en ga op jacht naar nummer negen. Dit is een fijn circuit voor coureurs met een agressieve rijstijl. Je moet de bochten echt aanvallen en dat ligt me wel."

STER reclame