NOS SportAangepast

Deceptie op tatami: na vroege exit Korrel sneuvelt Steenhuis in herkansingen

Judoka Guusje Steenhuis is er op de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd een medaille te pakken in de klasse tot 78 kilogram. De 28-jarige Nederlandse, die op de laatste vijf grote toernooien waaraan ze deelnam telkens zilver veroverde, verloor in de herkansingen.

Steenhuis begon nog goed aan de dag, plaatste zich voor de kwartfinales en daarin trof ze de Zuid-Koreaanse Yoon Hyun-ji. De Aziatische koos een tactiek waar Steenhuis geen antwoord op had.

Telkens wanneer Steenhuis grip kreeg op Hyun-ji, koos de Aziatische ervoor een sutemi te proberen, waarbij ze achterover viel en probeerde Steenhuis mee te krijgen. Steenhuis kon de offerworp telkens eenvoudig pareren, maar oogde daardoor wel passief in de partij en dat brak haar uiteindelijk op. De jury gaf Steenhuis drie straffen wegens inactiviteit en daarmee verloor ze de partij.

In de herkansingen, met de bronzen medaille als hoogst haalbare, trof Steenhuis de Cubaanse Kaliema Antomarchi. Ook dit was geen eenvoudige opdracht voor haar, maar net toen ze in de golden score de partij dacht beslist te hebben met een waza-ari, boog de videoscheidsrechter haar score weer om. Daar had ze geen antwoord meer op. De Cubaanse gooide de verbouwereerde Steenhuis vervolgens alsnog op haar rug.

"Het ging een beetje moeizaam", was de eerste reactie van Steenhuis, die even moest bekomen van de schrik. Ze kon ook niet goed zeggen waar het aan lag. "Misschien kan ik net niet die schakel maken tegen dit soort judo. Ik kreeg er geen grip op."

Deceptie Korrel

Voor Michael Korrel zijn de Olympische Spelen op een deceptie uitgelopen. De nummer vijf van de afgelopen WK wist zich donderdag niet te kwalificeren voor de kwartfinales.

In de tweede ronde moest hij in de klasse tot 100 kilogram zijn meerdere erkennen in de Duitser Karl-Richard Frey. In de golden score won Frey met een waza-ari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl