NOS SportAangepast

Brons Van Dijke na 'zwaarste partij uit mijn leven', Van 't End met lege handen

Judoka Sanne van Dijke heeft aan het olympisch toernooi in de klasse tot 70 kilogram een bronzen medaille overgehouden en daarmee de Nederlandse equipe in Tokio aan het eerste tastbare judosucces geholpen.

De vorige week 26 jaar geworden Brabantse rekende in de troostfinale af met de Duitse Giovanna Scoccimarro. Ze plaatste na bijna acht minuten in de golden score een geslaagde heupworp en won met ippon.

Mocht Van Dijke nog gaan strijden om het brons, voor Noël van 't End eindigde het toernooi in de klasse tot 90 kilogram in de herkansingen. Hij werd daarin op zijn zij gegooid met een schouderworp (waza-ari) door de Hongaar Krisztian Toth, van wie de 30-jarige wereldkampioen van 2019 al vaker had verloren dan gewonnen.

'Er vol overheen'

"Ik voelde haar tenen van de grond komen en ik dacht: nu heb ik 'm. Ze ging er vol overheen", haalde een blije Van Dijke nog nahijgend van de inspanning het beslissende moment terug. "Het voelt niet hetzelfde als goud natuurlijk, maar zeer zwaarbevochten en dus met een gouden randje. Een olympische medaille is altijd mijn droom geweest."

Het had haar wel even moeite gekost, bekende ze, om zich weer op te laden voor de troostfinale nadat ze kort daarvoor de eindstrijd was misgelopen. "Maar toen dacht ik aan de mensen die ik thuis heb zitten. En eentje bovenin", verwees ze naar haar broer die vorig jaar uit het leven stapte.

Geduld

Van Dijke en Scoccimarro, die bij twee eerdere confrontaties niet opgewassen was gebleken tegen de Nederlandse, deden weinig voor elkaar onder. Beiden hadden moeite om het pak van de opponent goed vast te pakken en een aanval inzetten was dan ook lastig.

Een verlenging bleek onafwendbaar en geduld bleek een schone zaak. Na bijna acht minuten - beide judoka's hadden inmiddels twee straffen vanwege passiviteit op hun conto staan - wist Van Dijke de Duitse goed vast te pakken en met een heupworp gooide ze Scoccimarro op haar rug, goed voor een score - een ippon zelfs in dit geval - en dus de winst.

Sanne van Dijke heeft Giovanna Scoccimarro te pakken

"Ik denk dat dit de zwaarste partij uit mijn leven was, zowel fysiek als mentaal. Ik had het gevoel dat ik haar niet kon gooien en toen kwam ik ook nog 2-1 in shido's achter. Toen het 2-2 werd, kwam het geloof terug. En sluit ik met een vol punt af! Blijdschap alom."

Herhaling van WK 2019

De nummer drie van de wereld - maar bij absentie van de eerste twee als eerste geplaatst in Tokio - was anderhalf uur daarvoor in de halve eindstrijd onderuitgegaan tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres, maar wist die teleurstelling dus bijtijds van zich af te schudden.

Van Dijke kreeg tegen Pollores net over de helft van de partij een waza-ari te incasseren en die achterstand kon de tweevoudig Europees kampioene (2017 en 2021) niet meer wegwerken.

Judoka Van Dijke onderuit in olympische halve finale

Het was voor de Oostenrijkse niet de eerste zege in de befaamde Budokan op haar Nederlandse rivale. Twee jaar geleden verliet ze er ook al als winnares de mat in de herkansingen op de WK.

Zeventien minuten

Van Dijke en Pollores, die elkaar al zes keer eerder hadden ontmoet (3-3), moesten langer dan ingeschat wachten voordat ze de tatami op mochten. In de eerste halve finale hielden de Japanse Chizuru Arai en Marina Taimazova uit Rusland elkaar maar liefst een kleine zeventien minuten bezig. Uiteindelijk zegevierde de thuisfavoriet via een verwurging.

Van Dijke, die debuteert op de Olympische Spelen, had eerder op de dag in een bloedstollende kwartfinale afgerekend met de Italiaanse Alice Bellandi. Nadat beiden een waza-ari hadden gescoord, stond het na de reguliere tijd gelijk. Vervolgens besliste Van Dijke het duel via een ippon in haar voordeel.

Daarvoor had ze eveneens met een ippon, de hoogste score bij judo, al overtuigend gewonnen van Gulnoza Matniyazova uit Oezbekistan.

Van 't End: 'Niet verwacht dit'

De nederlaag in de herkansingen op dezelfde plek waar hij twee jaar terug de wereldtitel veroverde, kwam hard aan bij Van 't End. Hij was immers naar Japan gekomen voor een olympische medaille, bij voorkeur de mooiste.

"Dit had ik niet verwacht", pufte de nummer twee van de wereldranglijst kort na zijn nederlaag tegen Toth. "Maar dit is judo. Alles kan in judo. Het gaat om de kleine dingetjes en als die fout gaan, sta je met lege handen."

Van 't End was tot de herkansingen veroordeeld na zijn nederlaag in kwartfinales. In de golden score verloor hij de partij tegen Mihael Zgank uit Turkije na drie strafjes wegens passiviteit.

Eerder op de dag bereikte hij de kwartfinales door de Fransman Axel Clerget te verslaan in de golden score (verlenging). Van 't End had in de ronde daarvoor iets meer dan 30 seconden nodig om met een ippon af te rekenen met Paolo Persoglia uit San Marino.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl