NOS WielrennenAangepast

Historische dag Nederland op Olympische Spelen: 8 medailles

De ene dag is de andere niet. Was er tijdens de eerste dagen van de Olympische Spelen in Tokio nog veel chagrijn over gemiste kansen. communicatiefouten en net misgelopen medailles, woensdag was er een ongekende medailleregen voor de Nederlandse equipe.

Er werden liefst 8 medailles in de wacht gesleept en dat is in de Nederlandse olympische historie nog nooit voorgekomen.

Het is een verbetering van het recordaantal medailles op één dag uit 1928, tijdens de Spelen van Amsterdam. Destijds pakte de Nederlandse equipe op 11 augustus 7 medailles.

De hausse aan eremetaal begon net na 02.00 uur Nederlandse tijd op de roeibaan. Daar was er achtereenvolgens succes voor de dubbeltwee Lisa Scheenaard en Roos de Jong (brons), de dubbeltwee Melvin Twellaar en Stef Broenink (zilver), de vrouwen vier-zonder (zilver) én de mannen dubbelvier (goud).

Daarna maakten de twee Nederlandse favorieten op de tijdrit bij de vrouwen hun status waar; Annemiek van Vleuten snelde naar goud, Anna van der Breggen pakte brons. En kort daarop verraste Tom Dumoulin met zilver bij de mannen.

De achtste medaille (en de elfde in totaal voor TeamNL deze Spelen) kwam vanaf de tatami: Sanne van Dijke pakte brons in de klasse tot 70 kilogram.

Recordaantal medailles Nederland op 1 olympische dag

Goud Zilver Brons Totaal
28 juli 2021 2 3 3 8
11 augustus 1928 4 1 2 7
8 augustus 1936 1 1 3 5
9 augustus 1992 0 4 1 5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl