Oppermachtige mannendubbelvier roeit ondanks mispeer naar eerste goud

Het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, de dubbelvier, heeft woensdag voor het eerste goud van Nederland gezorgd in Tokio. Het betekende tevens de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar.

Het ging alles behalve vanzelf voor de regerend wereldkampioenen Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers, Tone Wieten. De torenhoge favoriet voor deze finale keek namelijk al snel tegen een achterstand aan toen Uittenbogaard een 'snoek' sloeg (één blad bleef in het water steken).

De roeiers van de dubbelvier vieren hun gouden medaille Pro Shots

"Er was erg veel zijwind. We wisten dat het op dat stuk lastig was, omdat er een opening zit in de baan. Ik zat tegen de wind in te leunen en ik heb iets te veel geleund, denk ik. Toen was ik hem even kwijt", verklaarde Uittenbogaard na de race.

Ongekende inhaalrace

Het viertal herpakte zich vervolgens ijzersterk en roeide in rap tempo de concurrentie voorbij. Groot-Brittanië ging door de fout van Uittenbogaard lang aan kop, maar ook de Britten moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in het ontketende Nederlandse viertal.

Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers, Tone Wieten treden zo in de voetsporen van de Holland Acht, de boot die in 1996 in Atlanta goud won. Dat was tot woensdag de laatste Nederlandse boot bij de mannen die olympisch goud veroverde.

Voor Uittenbogaard en Wieten is het hun tweede olympische medaille. Het duo zat bij de Spelen van 2016 in Rio in de Holland Acht, die brons won. Voor de dubbelvier was het een prachtig einde van een roerige week.

Het goud van de dubbelvier was overigens niet het enige eremetaal voor Nederland, de roeiploeg zorgde woensdag voor een ware medailleregen.

STER reclame