Van Vleuten is klasse apart in olympische tijdrit, brons voor Van der Breggen

Annemiek van Vleuten heeft haar olympische titel nu echt te pakken. In de tijdrit in Tokio liet de 38-jarige favoriete voor het goud er geen twijfel over bestaan; ze was maar liefst 56 seconden sneller dan de Zwitserse Marlen Reusser, die het zilver pakte.

Anna van der Breggen kwam 1.01 minuut na Van Vleuten over de streep en moest genoegen nemen met het brons in haar laatste olympische wedstrijd.

Van Vleuten ging als eerste van de topfavorieten van start op het Fuji International Speedway, het racecircuit waar ze drie dagen geleden nog ten onrechte dacht dat ze olympisch kampioen in de wegwedstrijd was geworden.

De tweevoudig wereldkampioene tijdrijden (2017 en 2018) begon haar race tegen de klok met een schakelfoutje, maar vond daarna haar ritme op het geaccidenteerde parcours van 21,1 kilometer.

Annemiek van Vleuten Reuters

Bij het eerste tussenpunt na 9,7 kilometer was ze bijna een halve minuut sneller dan de rensters die voor haar gestart waren, maar toen moesten haar grootste uitdagers - Van der Breggen en Chloé Dygert - nog passeren.

Dygert stelt teleur

De Amerikaanse Dygert werd vooraf ook gezien als favoriet voor het goud, maar bij het eerste meetpunt bleek dat de Nederlandse vrouwen de wereldkampioene van 2019 niet hoefden te vrezen.

De 24-jarige Dygert, die bij het WK van 2020 een diepe beenwond opliep en lang moest revalideren, was bij het eerste tussenpunt al meer dan een minuut langzamer dan Van Vleuten. Op de finish moest ze 2.16 toegeven op Van Vleuten.

Ook Van der Breggen op podium

Van der Breggen startte als laatste. Bij het eerste meetpunt gaf de regerend wereld-, Europees en Nederlands tijdritkampioene al bijna 30 seconden toe op haar ontketende landgenote.

Wilhelmus, goud en brons voor Van Vleuten en Van der Breggen

In het laatste deel kwam ze niet dichterbij en moest ze ook haar meerdere erkennen in de Zwitserse specialiste Reusser.

Daardoor sluit Van der Breggen haar loopbaan af met twee bronzen olympische tijdritmedailles en een gouden plak in haar kast. Ook in 2016 greep Van der Breggen het brons in de tijdrit, nadat ze de olympische titel in de wegwedstrijd had veroverd. Aan het einde van dit seizoen zet ze een punt achter haar loopbaan als renster.

'Yes!'

Van Vleuten noteerde op de streep 30.13,49, met een indrukwekkend gemiddelde van 43,9 kilometer per uur. Daarna moest ze afwachten of het genoeg was voor goud, maar dit keer was er geen sprake van verwarring op de racebaan in Fuji.

Bekijk hieronder de reacties van Van Vleuten en Van der Breggen.

"Yes!", luidde haar korte eerste reactie voordat ze haar gouden plak mocht gaan ophalen. "Het heeft zo moeten zijn. Dit maakt het hele verhaal compleet."

STER reclame