Een herboren Tom Dumoulin heeft in een ijzersterke tijdrit zilver gepakt op de Olympische Spelen. Hij hoefde op het Fuji-circuit in Tokio alleen Primoz Roglic voor zich te dulden. Rohan Dennis werd derde.

Hij beloofde het zichzelf al in Rio in 2016, na die voor hem destijds teleurstellende zilveren medaille op de tijdrit. Dumoulin beloofde zichzelf dat hij terug zou keren op het olympische podium om voor goud te gaan.

Na de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, met blessureleed en de twijfels over het doorgaan met zijn carrière, leek het een utopie dat hij met zijn lastminute-rentree mee zou kunnen doen voor eremetaal, maar bij de KNWU gaven ze hem een kans, want: als iemand het kan, dan is het de wereldkampioen van 2017 wel.

Na het eerste meetpunt, na 9,7 kilometer, bleek dat een verrassing mogelijk was. Dumoulin kwam er als snelste door - sneller dan de 29 man die voor hem waren gestart. Al moesten de snelste negen tijdrijders van het moment daar nog passeren.

Maar Stefan Küng, Rohan Dennis, Wout van Aert - ze kwamen allemaal niet aan de tijd van Dumoulin. Primoz Roglic wel, hij was drie tellen sneller. En ook regerend wereldkampioen Filippo Ganna was nipt sneller.

Na de eerste van twee ronden van 22,1 kilometer op het Fuji Internationaal Speedway-circuit, gaf Dumoulin alleen tijd toe op Roglic, zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma. Toen werd duidelijk dat een medaille erin zat. Roglic was inmiddels negen seconden sneller.

Primoz Roglic onderweg in de olympische tijdrit Reuters

Na 31,8 kilometer, met nog tien kilometer voor de boeg, werd duidelijk dat de Sloveen alleen maar meer uitliep op Dumoulin. Het verschil liep op tot 31 tellen. Het gedroomde goud kwam er niet voor Dumoulin, dat ging naar Roglic, maar een nieuwe zilveren medaille was mogelijk.

Het was afwachten hoe Dennis en Van Aert hun tijdrit hadden ingedeeld, maar zij kwamen beiden niet aan de finishtijd van 56.05 van Dumoulin.

Vijf jaar eerder was hij nog teleurgesteld met zilver. Dat was ook een parcours dat op zijn lijf was geschreven, met een glooiend verloop. Maar hij moest, met een pijnlijke pols, zijn meerdere erkennen in Fabian Cancellara. Dit keer was er ook iemand sneller, maar kon Dumoulin juichen met zijn eindresultaat.

Het brons ging uiteindelijk naar Dennis.

STER reclame