Tom Dumoulin ANP

Kort na zijn olympische tijdrit, waarin hij alleen Primoz Roglic voor zich hoefde te dulden, onthult Tom Dumoulin zijn toekomstplannen. "Ik ga door met fietsen. Dat heb ik de afgelopen weken besloten."

De dertigjarige Nederlander, die in januari nog stopte met wielrennen en pas terugkeerde om zich op de Spelen te richten, zegt weer plezier te hebben in het fietsen. "Op deze manier vind ik het hartstikke leuk. Wielrennen vind ik nog steeds een hele gave sport."

Hij heeft het besproken met Jumbo-Visma, maar een concrete indeling van zijn programma heeft hij nog niet. Wel zegt hij geen Vuelta te rijden. "Het programma moeten we nog maken, maar de WK ga ik hoogstwaarschijnlijk doen."

Dumoulin: 'Ik ga door met fietsen, dat heb ik besloten' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zijn emoties over de tijdrit? "Goh, trots. Ik ben blij. Wat dit betekent? Dit was mijn doel, een medaille halen vandaag", stelt Dumoulin verder. "Ik wist de afgelopen maanden niet of het mogelijk zou zijn. Ik heb ook geprobeerd om me dat zo min mogelijk af te vragen. Ik wilde genieten van het proces hierheen. En dat is eigenlijk heel goed gelukt. Ik heb een paar hele leuke maanden aan voorbereiding achter de rug. Om het zo af te sluiten is fantastisch."

De tijdrit zelf

"Ik reed een hele sterke eerste ronde, waarin ik echt power had. Toen voelde ik langzaam de energie wegvloeien. Vooral op dat klimmetje na driekwart tijdrit. Normaal, als ik écht goed ben, op topdagen, dan zijn dat juist mijn stukken. Nu merkte ik dat ik die power niet meer had. Maar dat maakt niet uit. Voor mij is dit zilver met een gouden rand."

Koos Moerenhout maakte de call om Dumoulin het vertrouwen te geven, ondanks zijn tijdelijke inactiviteit en het gemis aan wedstrijdkilometers. De bondscoach en Dumoulin vielen elkaar in de armen na afloop van de 44,2 kilometer rond het Fuji International Speedway-circuit.

"Wat dit mij doet? Ik zou het liefst een zonnebril opzetten, gelukkig heb ik een mondkapje voor", wilde Moerenhout zijn emoties verhullen. Over hoe moeilijk de keuze voor Dumoulin was: "Je kunt er alleen maar op vertrouwen wat hij in het verleden heeft gepresteerd. Hij verdiende dat vertrouwen ook."

Roglic over doorgaan Dumoulin: 'Nice news for the team' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dumoulin toonde ook emoties. Moerenhout: "Hij was emotioneel, ik ook. Het gaat om zijn carrière, om zijn leven. Tokio pakt hij als trigger om zijn carrière weer een duw voorwaarts te geven."

Geen foutje

Moerenhout kon Dumoulin tijdens de tijdrit niet op een foutje betrappen. "Hij deed het perfect, technisch gezien. En als je bekijkt dat alle toppers op een zakdoek van elkaar zitten, dan kon het alle kanten op. Ik denk dat hij in de tweede ronde liet zien hoe graag hij het wilde."

STER reclame