Tom Dumoulin
NOS Wielrennen

Dumoulin heeft niet stilgezeten, 'maar er moet nog wel 10 tot 20 procent bij'

Het gaat weer beginnen voor Tom Dumoulin. In de Ronde van Zwitserland rijdt hij zondag zijn eerste wedstrijd van 2021, zijn eerste wedstrijd in 222 dagen. Zijn eerste wedstrijd ook sinds hij in januari alle last van zich afgooide en er tijdelijk mee stopte.

"Alsof je als klein jochie voor het eerst naar school gaat", kijkt de 30-jarige Limburger er zelf enigszins gespannen naar uit.

Maar meteen weer in het keurslijf van een ronderenner kruipen, met de last van de hele Nederlandse wielerwereld op zijn schouders, dat doet Dumoulin niet. Zijn deelname aan de Tour de Suisse staat puur in het teken van de olympische tijdrit in Tokio.

Rugnummer

Hij wil in Zwitserland een goed gevoel krijgen bij de twee tijdritten die er op het programma staan. "En ik wil weer het gevoel krijgen van een renner die middenin de koers zit. Het gevoel van het opspelden van een rugnummer, maximaal van start tot finish rijden. Dat hoop ik in Zwitserland te ervaren."

Tom Dumoulin

Zondag is gelijk de eerste tijdrit, een vlakke race tegen de klok van nauwelijks elf kilometer. Een doel stelt Dumoulin zichzelf niet, de uitslag is niet belangrijk. Hij gebruikt de race tegen de klok om bijvoorbeeld de indeling van zijn tijdrit te testen.

Die ruimte krijgt hij ook. Van zijn ploeg, van de nationale wielerbond en van de voltallige Nederlandse wielerwereld. Hij blijft toch de enige Nederlandse Girowinnaar én de enige Nederlandse wereldkampioen tijdrijden. En die prestaties (uit 2017) geven hem de vrijheid dit pad uit te stippelen. Maar is dat wel zo logisch?

Afgelopen week lieten Lance Armstrong en Johan Bruyneel zich er kritisch over uit in hun podcast The Move. "Hoe kan het dat hij meteen weer geselecteerd wordt voor de Spelen? Hij heeft ruim vier maanden niet gekoerst. Nederland is toch een redelijk groot wielerland, geen Jamaica?"

Ik zie aan zijn waarden dat hij niet heeft stilgezeten.

Mathieu Heijboer, trainer Dumoulin bij Jumbo-Visma

Bondscoach Koos Moerenhout: "Tom heeft wel het een en ander bewezen. En zijn potentie is heel groot. Zeker op een glooiend parcours zoals dat van Tokio. We hebben een paar andere hele goede tijdrijders, maar een medaille halen op een WK of op een Spelen? Dat is voor hen nog wel even wat anders. Tom heeft bewezen dat hij dat wel kan."

Tegelijkertijd sijpelt er ook kritiek door vanuit zijn ploeg, Jumbo-Visma. Niet alle renners vinden het even logisch dat Dumoulin meteen weer een plek krijgt in bepaalde wedstrijden, al praten ze er liever niet openlijk over.

Zijn trainer bij Jumbo-Visma, Mathieu Heijboer: "Tom is onderdeel van onze ploeg. Nog steeds. Hij is tijdelijk gestopt, inderdaad, met plausibele redenen. Een werknemer die een tijdje uit de running is geweest. En nu moeten we hem weer omarmen. De kans geven om terug te keren."

Tom Dumoulin

Jumbo-Visma heeft ervoor gekozen hem volledig te ondersteunen in het olympische traject. "Hij heeft ook een bepaalde status. Hij is nog steeds een renner die kans maakt op een medaille. Daar hebben we er in Nederland niet veel van. Hij verdient het ook om met alle steun omarmd te worden."

Heijboer heeft bovendien de data van Dumoulin bestudeerd de laatste tijd en concludeert: "Hij heeft niet stilgezeten. Het zit er ook nog steeds in."

Dumoulin, die net terug is van een trainingskamp van twee weken in het Italiaanse Livigno, moet nog wel werken aan zijn conditie. "De basis moet sterker. Er moet nog wel 10 tot 20 procent bij. Maar het gaat in Tokio om één wedstrijd, een tijdrit van een uur. Dat is wel wat makkelijker dan een drieweekse wedstrijd."

Tom Dumoulin in actie op de olympische tijdrit in Rio

Andere wedstrijden dan de Ronde van Zwitserland rijdt hij voorlopig niet voor Jumbo-Visma. "We bekijken het nog steeds van dag tot dag. We leggen niet alles vast. We weten nu bijvoorbeeld nog niet of hij straks in juli veertien of zestien dagen op hoogte gaat. We zijn wat minder gestructureerd, maar we krijgen dagelijks binnen wat hij doet aan trainingen. En alles binnen de ploeg staat gewoon tot zijn beschikking. Niet alleen ik, maar ook Merijn Zeeman, onze voedingscoaches, iedereen. Dat blijft zo tot en met de dag van de wedstrijd in Tokio", aldus Heijboer.

Geen vrijbrief

Moerenhout benadrukt dat hij Dumoulin geen vrijbrief meegeeft. "Ik wil ervoor waken dat het daarop lijkt. We hebben regelmatig contact en ik weet dat hij er hard aan werkt. Dat in combinatie met zijn motivatie en met zijn wil om er te staan, is voor mij voldoende om nu te zeggen: we gaan ervoor. Of het er ook uitkomt? Er is geen garantie. Maar ik kijk er positief tegenaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl