NOS Nieuws

Wekdienst 19/7: Kabinet overlegt over coronacrisis • Interval mRNA-vaccin korter

Goedemorgen! Het demissionaire kabinet komt samen voor een overleg over de coronacrisis en de wachttijd voor nieuwe afspraken voor een mRNA-vaccin is vanaf vandaag verkort.

Vandaag schijnt geregeld de zon, maar af en toe trekken ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog en de temperatuur ligt tussen 19 en 24 graden. De komende dagen verandert er weinig aan het mooie en rustige zomerweer. Vanaf woensdag gaat de temperatuur langzaam verder omhoog.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een deel van het demissionaire kabinet komt bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus te bespreken. Daarna geeft demissionair premier Mark Rutte een toelichting aan de pers.
  • Voor nieuwe afspraken met een mRNA-vaccin wordt het interval tussen twee prikken verkort: in plaats van 35 dagen is het interval voor Pfizer en Moderna nu 28 dagen.
  • De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen twee mannen (22 en 26 jaar) voor het opblazen van een coronatestlocatie in Beek en Donk. Het Openbaar Ministerie heeft tot acht maanden cel geëist.
  • Ook vindt de inhoudelijke behandeling plaats tegen Tarik O, de pakketbezorger uit Wijchen die op 24 november 2020 een man doodreed met zijn bestelbus.

Wat heb je gemist?

Nederlandse kinderartsen maken zich zorgen over het aantal kinderen dat verdrinkt. Jarenlang daalde dat cijfer, onder meer door betere zwemlessen en maatregelen in zwemplassen. Maar al enige tijd is er van een daling geen sprake meer. Met veel vakanties in eigen land deze zomer, vrezen de artsen voor een stijging, ook omdat veel kinderen achterlopen met de zwemlessen.

Jaarlijks overlijden ongeveer acht kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water. Maar dat getal zegt niks over wat kinderen overhouden aan een bijna-verdrinking, vertelt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG in Groningen, die er onderzoek naar deed. "Elk jaar belanden ongeveer tachtig kinderen na een verdrinking of bijna-verdrinking in het ziekenhuis, een groot deel op de intensive care."

Ander nieuws uit de nacht:

Zo werd Freedom Day gevierd in Londen:

Opluchting op Freedom Day: 'Het voelt alsof het niet echt is'

En dan nog even dit:

De koe die in Brabant uit de Maas werd gered na een tocht van 100 kilometer, maakt het goed. Dat vertelt de eigenaar van het dier. Ook verzekert hij dat de koe niet geslacht zal worden.

Koe gezond na zwemtocht van 100 kilometer door overstromingen

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl