Bloemen bij de flat in Arnhem waar een vader en zoon omkwamen bij een brand ANP/NOS

Goedemorgen! Het Openbaar Ministerie komt met de eis in de zaak over de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 werd doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. En de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de flatbrand in Arnhem, op nieuwjaarsdag 2020.

Het weer: vooral langs de oostgrens en in Limburg zijn er perioden met regen. Lokaal valt veel neerslag met gevaar voor wateroverlast: meer dan 50 mm is zeker in Zuid-Limburg goed mogelijk. In deze regio is daarom code oranje van kracht. In de rest van het land overheerst het droge weer met soms ook zon. Vanmiddag is het 19 graden in het zuidwesten tot lokaal 25 graden in het noordoosten.

NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie komt met de eis in de zaak van de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 werd doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam.
  • De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de flatbrand in Arnhem, op nieuwjaarsdag 2020, waarbij een vader en zoon om het leven kwamen. De OVV heeft onderzocht hoe het zo mis kon gaan en komt met aanbevelingen.
  • En de nieuwe klimaatplannen van Brussel worden bekend. Op dit moment stoot de EU per hoofd van de bevolking nog altijd meer CO2 uit - dan de rest van de wereld, maar met de nieuwe plannen zal die uitstoot naar verwachting snel gaan dalen.

Wat heb je gemist?

Aardappelen van biologische boeren zijn getroffen door de ziekte phytophthora. Door de ziekte kan de oogst teruglopen tot een kwart van de normale opbrengst. Als boeren de schimmel aantreffen moeten ze de planten verbranden. De brancheorganisatie van biologische landbouwers Bionext slaat alarm.

Een van de getroffen boeren is Annewillem Maris in het West-Brabantse Dinteloord. Hij vreest dat hij door de schimmelziekte zo'n 30.000 kilo aardappels zal missen dit seizoen. "Ja, dat gaat om enorm veel geld."

Van de ruim 9500 aardappeltelers in Nederland werken er 262 biologisch. In totaal telen die biologische boeren ruim 70.000 ton aardappelen. Nederlanders eten volgens het RIVM gemiddeld 3,5 dag in de week aardappelen; per jaar zo'n 26 kilo.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nog niet klaar met het EK Voetbal? Kijk dan in deze video naar de tien mooiste goals, volgens de UEFA dan:

Dit zijn de tien mooiste goals van het EK (volgens de UEFA) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fijne dag!

STER reclame