NOS NieuwsAangepast

Malta toch niet taboe voor niet-gevaccineerde reizigers

Malta wilde vanaf vandaag alleen nog maar reizigers toelaten die volledig zijn gevaccineerd tegen corona, maar het land heeft zijn plan op het laatste moment laten vallen. In plaats daarvan moeten toeristen en zakelijke reizigers die niet zijn ingeënt in quarantaine.

Hoelang is niet helemaal duidelijk; voor reizigers uit landen met kleurcode rood geldt tot nu toe een periode van 14 dagen.

"We zullen het eerste EU-land zijn dat dit doet, maar we moeten onze samenleving beschermen", zei gezondheidsminister Fearne vorige week nog. Malta zou het eerste EU-land geweest zijn dat een vaccinatie als harde eis stelt voor toelating.

Het voornemen kwam het eiland, waar het aantal besmettingen de laatste tijd flink is opgelopen, op kritiek te staan van de Europese Commissie en EU-lidstaten. De maatregel zou het Europese reiscertificaat ondermijnen. Dat certificaat toont of iemand is gevaccineerd, hersteld is van corona of kort geleden negatief is getest.

In Malta, een eiland ten zuiden van Sicilië, is zo'n 80 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, een percentage hoger dan waar ook ter wereld. Mede door reizigers is het aantal besmettingen met corona afgelopen tijd spectaculair opgelopen.

Maatregel moet evenredig zijn

Hanneke van Eijken, universitair docent Europees Recht aan de Universiteit Utrecht, zei gisteravond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat vrij reizen een fundamenteel recht is voor EU-burgers. Dat recht mag je alleen beperken met een beroep op de openbare orde of veiligheid of op de volksgezondheid. "Die laatste categorie was vóór corona nooit gebruikt, dat was nooit nodig."

Van Eijken zei dat Malta op zich niet verplicht is het Europese coronacertificaat te accepteren. Ze vroeg zich wel af of een vaccinatieplicht voor reizigers evenredig was. Als Malta eraan vast was blijven houden, had de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie kunnen stappen. "De commissie had dan kunnen aanvoeren dat de maatregel verder gaat dan strikt noodzakelijk." Van Eijken wees op alternatieven zoals een quarantaineplicht, die inmiddels dus is ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl